Deel dit artikel
-

Massaclaim tegen maker antivirusscanner Avast

Beveiligingsbedrijf Avast zou jarenlang miljoenen euro’s hebben verdiend met het doorverkopen van gevoelige gegevens van miljoenen Nederlandse klanten. Stichting CUIC sleept de Tsjechische antivirusgigant daarom voor de rechter, samen met Privacy First.

Meer dan 435 miljoen gebruikers, waarvan vijf miljoen Nederlanders, hadden de afgelopen jaren op hun telefoon of pc antivirussoftware geïnstalleerd staan, waaronder AVG Online Security, Avast Secure Browser en AVG Secure Browser.

Avast verzamelde Google-zoekopdrachten, gps-coördinaten, bezoeken aan pornowebsites, aankopen op webshops en zelfs de complete zoekgeschiedenis van klanten.

Avast, inmiddels overgenomen door Gen Digital, verkocht de informatie van miljoenen Nederlanders door via Jumpshot, een dochteronderneming van het bedrijf. Jumpshot meldde in 2018 dat het gegevens had van 100 miljoen unieke apparaten.

Inmiddels heeft de directie van Avast excuses aangeboden, maar dat is voor de Nederlandse privacywaakhond niet genoeg. ,’Je moet niet kunnen wegkomen met dit soort praktijken waar willens en wetens geld is verdiend aan privacyschending’, zegt Wilmar Hendriks tegen het AD. Hendriks is voorzitter van stichting Consumers United in Court (CUIC), die samen met Privacy First de massaclaim voorbereidt.

Deel dit bericht

3 Reacties

Hugo van der Lindeberg

“Je moet niet kunnen wegkomen met dit soort praktijken waar willens en wetens geld is verdiend aan privacyschending” zegt Wilmar Hendriks na een miljardenclaim in te hebben gediend wegens privacyschendingen. Ironisch? En Kees Verhoeven in de board. Waarom ben ik niet verbaasd?

Hans Kesteloo

heb dit programma al jaren.
Nooit geweten dat dit zo handelde in mijn gegevens

B.Meib.

Sinds 2019 de gratis versie niet. meer gebruikt.
nu Bitfender.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond