Deel dit artikel
-

Massa-ontslagen bij tv-fabrikant Sharp

De ellende voor Japanse televisiefabrikanten lijkt nog niet voorbij. Sharp overweegt het ontslag van duizenden werknemers en de verkoop van kantoren in Tokio na een verlies van (omgerekend) 1,28 miljard dollar over het tweede kwartaal.

Een deel van het verlies werd veroorzaakt door een schikking van 198 miljoen dollar voor een verboden LCD-kartel in de Verenigde Staten, zo liet het bedrijf vandaag weten. ‘We overwegen verschillende maatregelen die we later bekendmaken’.

De fabrikant van de in Nederland populaire Aquos-televisies rapporteerde al eerder dit jaar een recordverlies, maar de tv-verkopen zullen naar verwachting verder dalen, met 19 procent naar 10 miljoen stuks. Wel verwacht Sharp meer te verdienen met schermen voor smartphones en tablets. Naar verluidt levert Samsung het scherm voor de kleine iPad van Apple, die dit najaar zou moeten verschijnen.

Er is nog niets bekend over eventuele ontslagen in het buitenland. Het Benelux-kantoor staat in Houten.

2012 is in het algemeen een rampjaar voor televisiefabrikanten, met enorme verliezen voor Panasonic en Sony. Eerstgenoemde boekte een recordverlies van 9,67 miljard dollar (7,5 miljard euro) in het gebroken boekjaar, dat eindigde in maart. Bij Sony werd Kazuo Hirai, de voormalige topman van PlayStation, aangesteld om het tij te keren.

De Zuid-Koreaanse fabrikanten (Samsung, LG) lijken minder last te hebben van de crisis. Philips zette vorig jaar definitief de tv-tak buiten de deur, maar blijft toestellen in licentie verkopen. Philips boekte in het tweede kwartaal een omzet van 5.892 miljoen euro, tegen 5.216 euro een jaar eerder, maar dat was niet zozeer te danken aan de televisieverkoop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond