Deel dit artikel
-

Medische drones, apps en digitale zorgassistenten op Emerce Health

2021 is het jaar waarin COVID 19 niet wilde verdwijnen, ondanks massale vaccinaties. Wederom dreigde afgelopen weken weer een zorginfarct als gevolg van de toeloop van coronapatiënten. Wat zijn de mogelijkheden om door middel van digital health crises in de beschikbaarheid van zorg op te vangen? Wilco Schuttelaar, Hans Mekenkamp en Michel van Velde van resp. Founda Health, OncoNext en OneShoe praten er over op Emerce Health op 7 december.

Buiten de zorg zetten digitale diensten de wereld compleet op z’n kop: waarom zou de zorg niet de volgende zijn om de taxi-, reis- of bankensector achterna te gaan? Volgens sprekers Fenna Heyning, directeur Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen, en Marlies Schijven, chirurg en hoogleraar Simulatie, Serious Gaming en Applied Mobile Healthcare, is het naïef om te denken dat dat niet gaat gebeuren in de zorg. De vraag is alleen hoe en wanneer.

Het is ondertussen wel duidelijk wie er volgens Heyning en Schijven flink op vooruit kan gaan: de patiënt. Digitale zorg maakt maatwerk mogelijk en kan van de zorg weer ménsenwerk maken. Maar dan is er wel meer nodig dan alleen het invoeren van digitale tools. Er is een hele nieuwe indeling van het ziekenhuis nodig.

De risicomijdende zorgsector veranderen is helaas nog wel een proces van jaren. Voor toolontwikkelaars ligt er de uitdaging om in dat oude systeem stap voor stap de ruimte te vinden om hun nieuwe tools te implementeren.

De inzet en de rol van tech en in de Nederlandse zorg is zeer breed en varieert van eenvoudige applicaties voor de dokterspraktijk tot grootschalige digitaliseringsprojecten of de inzet van Artificial Intelligence en Machine Learning voor compleet nieuwe toepassingen en verbindingen in digital health.

Pieter Jeekel is voorzitter van de Dutch AI-coalition. Vanuit zijn kennis en ervaring binnen deze bedrijven en zorg-organisaties is hij in staat om een goed beeld beeld te schetsen van de mogelijkheden en uitdagingen voor digital health nu en in in de nabije toekomst.

Hoe ontwikkel je een succesvolle patiëntenapp? Eén die graag wordt gebruikt door patiënten en ook waardevolle informatie levert voor artsen? De ontwikkelaars van de Happi-app, vm internist-infectioloog Joop Arends en E-sites, denken het antwoord te hebben:  hun Happi-app won vorig jaar de Gouden DIA en is meer dan 5500 keer gedownload in vier verschillende versies. Patient empowerment is één van de belangrijkste factoren waarom de app bij haar gebruikers zo’n succes is.

De inzet van medische drones in Nederland is geen toekomstmuziek meer. Er worden serieuze testen gedaan met een Medical Drone Service: een initiatief van ANWB en PostNL, met als medische partners onder andere Erasmus MC en Sanquin. Als de wetgeving meezit, kan er in 2023 mee worden gevlogen.

De wachtlijsten voor oogheelkundige zorg zijn lang en de zorgvraag stijgt jaarlijks door onder meer vergrijzing en verbeterde behandelmogelijkheden. Dat, terwijl door corona de capaciteit op de poliklinieken drastisch werd teruggeschroefd. De behoefte om vooraf nog beter in te schatten of een patiënt echt gezien moet worden door een oogarts, of ook geholpen is met andere hulp, werd nog acuter. Met een combinatie van een videoconsult, online vragenlijst en digitale virusmeting ontwikkeld door Easee, heeft de oogarts voldoende informatie om te beoordelen welke patiënt meteen gezien moet worden of welke patiënt ook hulp op afstand kan ontvangen.

Anne is een digitale zorg assistent. Een avatar met gezichtsuitdrukking die in verschillende talen kan praten met bijvoorbeeld ouderen in de thuiszorg of alzheimer-patiënten. Omdat het gaat om gebruikers die doorgaans niet beschikken over veel digitale vaardigheden, is het gebruik van Anne zo makkelijk mogelijk gemaakt. De toepassing kan gebruikers helpen met beeldbellen, agendabeheer en als geheugensteuntje voor het innemen van medicatie, maar kan ook het leven van de gebruikers prettiger maken bijvoorbeeld door het tonen van favoriete foto’s, het voorlezen van nieuws of het spelen van spelletjes.

Emerce Health is een verzameling van interviews die vanaf 7 december gratis zijn te bekijken. Registreren doe je hier.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond