Deel dit artikel
-

EDAY: Van dans tot diagnose

Babusi Nyoni is AI-designstrateeg en ondernemer. Hij komt oorspronkelijk uit Zimbabwe, maar woont tegenwoordig in Amsterdam. Een van zijn belangrijkste aandachtspunten is het vinden van digitale oplossingen voor arme gemeenschappen ten zuiden van de Sahara. Zijn Parkinson diagnose-app, Patana AI, kwam voort uit een muziekapp. Daarover vertelt hij vandaag op Emerce EDAY.

Babusi Nyoni is mede-oprichter en CEO van Sila Health, een wereldwijde sociale onderneming die mensen overal ter wereld helpt toegang te krijgen tot gezondheidszorg op elk mobiel apparaat.

Nyoni begon het platform in 2019 nadat mijn moeder ziek werd in de Zimbabwaanse stad Bulawayo. Haar aandoening was diverse malen verkeerd gediagnosticeerd door de ondergefinancierde openbare gezondheidsinstellingen van de stad.

Kwaliteitsgezondheidszorg in Afrika is voor velen onbetaalbaar. Nyoni zag echter kans om onverzekerde patiënten in contact te brengen met zorgverleners via bestaande chatapps. “Veel Afrikanen gebruiken eigenlijk alleen WhatsApp en Facebook,” vertelt hij.

In 2016, toen hij bij een reclamebureau in Kaapstad werkte, ontwikkelde de ondernemer een aangepaste AI-voetbalcommentator voor Heineken, die werd ingezet tijdens de UEFA Champions League van dat jaar. Het algoritme verzamelde voetbalgerelateerde tweets van over de hele wereld en zette ze om in taal waarmee een Twitter-bot op een natuurlijke manier met fans over de sport kon communiceren.

Maar Nyoni realiseerde zich toen dat hij de technologie ook kon gebruiken om gedwongen migratiepatronen in Afrika te voorspellen aan de hand van de bevolkingsgroei, voedselproductie, extreem weer en veranderingen in het bruto binnenlands product.

Dat project leidde tot een samenwerking met UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, die de bewegingen van ontheemden in Somalië probeerde te voorspellen.

Zijn medische chatsapp Sis Joyce is gebaseerd op een natuurlijk taalverwerkingsmodel dat is getraind op 800.000 transcripties van artsen en patiënten. Het wordt ook al in de VS gebruikt.

Zijn Parkinson app is voortgekomen uit een toevallige ontdekking. Met behulp van het kunstmatig intelligentie (AI) platform van Google, bouwde hij de Vosho Fo’sho app, een webapp die dansbewegingen beoordeelt. De Vosho-rage ontstond rond 2018 als onderdeel van het muziekgenre Gqom. Toen Nyoni ontdekte dat je aan de loop-, houdings- of handtrillingsbewegingen Parkinson kunt diagnosticeren besloot hij een nieuwe app te ontwikkelen.

Patana AI analyseert de houding en handtrillingen van Parkinson patienten. Het werkt met de goedkoopste smartphones en weinig licht.

De presentatie AI for Africa – from dance to diagnosis is na registratie vanaf 08.00 uur gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond