Deel dit artikel
-

Medlook geeft huisartsen wap-telefoons

Medisch Internetbedrijf Medlook verspreidt onder de Nederlandse huisartsen 22.000 wap-telefoons om zo medische dossiers van patienten inzichtelijk te maken. Via Medlook is het voor patienten mogelijk om medische dossiers aan te leggen. Huisartsen reageren zowel enthousiast als defensief, zegt initiatiefnemer Willem Rauwerdink.

Nu patienten wettelijk gezien recht hebben op inzage in het eigen dossier, hebben reeds 7000 mensen gebruik gemaakt van de service om hun dossier online te zetten. "De wap-telefoons zijn voor ons een promotie-middel, bedoeld om de artsen over de streep te trekken", zegt Rauwerdink. "De Nederlandse vereniging van huisartsen had in eerste instantie problemen met onze dienst; informatie delen met de patient ligt gevoelig, en het zou bovendien onveilig zijn. Aan de andere kant praten artsen al 25 jaar over het ontsluiten van medische informatie."

Net als bij andere Internet-diensten, wordt ook bij Medlook de eindgebruiker sterker, denkt Rauwerdink. De patient opent op internet zijn eigen dossier en bepaalt zelf welke artsen en andere zorgverleners toegang krijgen tot (bepaalde delen van) het dossier. Zowel de patiënt als de artsen kunnen gegevens aan het dossier toevoegen.

Ook hier is beveiliging een gevoelig onderwerp, maar Medlook heeft daar veel aan gedaan, zegt Rauwerdink. "Belangrijkste is dat de dossiers geen namen en adressen bevatten. Mocht een hacker toegang krijgen tot de dossiers, dan heeft hij wel een boel informatie, maar weet niet van wie het is". Er staat alleen een code in die de patiënt zelf aanmaakt. Daarnaast zijn de dossiers versleuteld en beveiligd op een secure server.

In de toekomst, met de komst van breedbandiger aansluitingen, moet het ook mogelijk worden om rontgenfoto's, echo's en hartfilmpjes mee te sturen. "Bijvoorbeeld ideaal voor mensen die ver weg overwinteren", vindt Rauwerdink.
Het geld voor de wap-telefoons is afkomstig van een aantal informal investors achter Medlook. "We willen eerst de artsen en de zorgverzekeraars bereiken. Daarna zullen we ons weer op de patient richten." Daarnaast wil Medlook komend jaar de Europese markt op.

Deel dit bericht

3 Reacties

Kroneman

Ik begrijp uit dit stukje dat patiënten een medisch dossier kunnen aanleggen. Het lijkt me dat dit toch altijd door een medicus dient te gebeuren. Wie stelt de diagnose? Wie voert het lichamelijk onderzoek uit? Wie vraagt aanvullend onderzoek aan en interpreteert dit? Allemaal zaken die in een medisch dossier thuishoren en slechts door een medicus kunnen worden uitgevoerd. R. Kroneman, arts

J.A. Boksteijn, arts

Je moet echter wel voor een twee-jarig abonnement tekenen.

Joop de Haan

Het is alweer een paar jaar geleden dat Randstad uitzendkrachten lokte met een gratis mobiele telefoon. Ik denk niet dat een huisarts zit te wachten op een 'gratis' telefoon met een contract van twee jaar met KPN. Wat is trouwens het business model hierachter? Medlook verzamelt 'anonieme' medische dossiers, maar met een koppeling naar de huisarts en de apotheker. Lijkt mij heel waardevolle informatie voor bijvoorbeeld MSD of ASTRA. Of misschien wel voor een informal investor?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond