Deel dit artikel
-

‘Meer aandacht nodig voor positie en vorm banners’

Mediabureaus en adverteerders moeten beter nadenken over welk soort reclame-uiting ze waar laten publiceren. Er blijken, uit WebAds-onderzoek, namelijk per sitesoort grote verschillen te zijn in de zichtbaarheid van reclame en duur van vertoning.

Rectangles en skyscrapers, twee advertentievormen, zijn 15 procent minder lang zichtbaar dan gemiddeld. Voorts blijken uitingen op redactioneel georiënteerde sites  juist anderhalf keer langer in beeld te zijn dan op functionele sites. Daarnaast wordt reclame op profielensites, zoals Hyves en LinkedIn, ook vrij kort bekeken. Bezoekers klikken in no time naar de volgende pagina. Dat drukt de waarde van een advertentie.

Leaderboard en Full Banners zijn meestal het langst goed zichtbaar, in meer dan 75 procent van de gevallen.

Dat blijkt uit onderzoek dat WebAds door Adrime liet uitvoeren naar de duur en zichtbaarheid van grafische commerciële uitingen, buttons en banners.

Mediabureaus en adverteerders houden volgens WebAds-directeur Tjeerd Kooij nog veel te weinig rekening met waar welke reclame-uiting wordt geplaatst. “Het is ook niet goed om één advertentie of een bepaald soort advertenties op alle sites te plaatsen.

We tonen nu het meetbare verschil aan tussen de wijzen waarop de bezoeker redactionele en functionele sites gebruikt en sociale netwerken. Er moet meer aandacht worden besteed aan de relevantie van de uiting en het doel van de bezoeker. Dat doen maar weinig bureaus”.

Variabelen als zichtbaarheid, duur van vertoning en het soort website zouden moeten bepalen welke prijs een adverteerder betaalt voor zijn reclame-uitingen.

“Voor WebAds betekent dat, dat we voor bijvoorbeeld functionele en sociaal georiënteerde sites meer geïntegreerde concepten aan gaan bieden. Ook het afrekenmodel nemen we onder de loep”. Immers, het afrekenmodel kan de komende jaren niet ongewijzigd blijven naarmate er meer van dit soort gebruiksinformatie vrij komt.

Kooij, ook bestuurder bij IAB Nederland: “Het IAB onderkent het belang van dit soort data. Het onderwerp staat hoog op de agenda. Er zal een eigen IAB-onderzoek moeten komen op basis waarvan conclusies en aanbevelingen worden gedaan”.

Hij concludeert dat er, ondanks het feit dat de mediabranche meer dan 10 jaar ervaring met internet op heeft kunnen doen, nog veel te verbeteren valt rond de basiskennis bij marktpartijen over zaken als afrekenmethodes, aanleverformaten, standaarden en de effectieve combinatie daarvan.

Foto: trialsanderrors (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond