Deel dit artikel
-

Meeste phishingmails rond 13.00 uur

Phishingmails worden redelijk goed verspreid over de dag verstuurd, met een piekje rond 13.00 uur. Aanvallers verzenden de meeste berichten aan het begin van de week. Op vrijdagen, en zeker in het weekend, zijn het er aanzienlijk minder. Dat blijkt uit onderzoek van Elmer Lastdrager van de Universiteit Twente. Hij verdiepte zich zes jaar lang in allerlei aspecten van phishing en analyseerde 700.000 phishingmails.

Het leeuwendeel van de berichten (70 tot 83 procent) gaat in Nederland over de financiële sector, zoals berichten ‘van banken’. Opvallend was dat de berichten in het buitenland veel vaker dan in Nederland uit naam van winkels, internetproviders en telecombedrijven worden verstuurd.

Lastdrager zegt dat het kinderlijk eenvoudig is om een phishingmail te herkennen. Vaak is een URL te zien die niet naar bijvoorbeeld een banksite verwijst. In de praktijk kijken mensen meestal niet naar deze technische aspecten van een phishingmail. Ze beoordelen doorgaans de geloofwaardigheid op basis van de inhoud, afzender en lengte van de e-mail.

Een belangrijk wapen dat aanvallers gebruiken is gevoel voor urgentie creëren. ‘Klik nú, anders wordt je betaalpas geblokkeerd’. Een doorzichtige truc, maar wel een effectieve.

Op vrijdag 9 februari verdedigt Lastdrager zij proefschrift From fishing to phishing.

Dit bericht is 15 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond