Deel dit artikel
-

Meeste veranderingen Android 11 onder de motorkap

Begin juni wordt de eerste bètaversie verwacht van Android 11, nadat inmiddels vier previewversies voor ontwikkelaars zijn verschenen. Het belooft dit keer een wel zeer incrementele upgrade te worden.

Het wordt steeds lastiger om systeemsoftware voor smartphones interessanter te maken. Ongeveer alles is al verzonnen en daar komt bij dat de innovaties in smartphones zich grotendeels beperken tot verbeterde camera’s en 5G ondersteuning.

De trend is ook zichtbaar bij Windows. De eind deze maand te verschijnen May 2020 Update is weinig meer dan een verzameling aanpassingen in het regelpaneel. Het gros van de veranderingen zal de gemiddelde gebruiker niet eens opvallen. Ook iOS 14, die in juni wordt voorgesteld, krijgt naar verluidt niet heel veel nieuwe uitbreidingen.

Dat geldt ook zeker voor de nieuwste versie van Android, die dit najaar voor Googles Pixel smartphones zal verschijnen.

Hoewel Google nog niet alle kaarten met betrekking tot Android 11 op tafel heeft gelegd, is de verwachting dat het merendeel van de toevoegingen eerder ‘tweaks’ en handigheidjes zullen zijn dan grote veranderingen. Waar Android 10 nog een systeembrede donkere modus lanceerde, heeft Android 11 voor de eindgebruiker weinig meer te bieden dan ‘bubbelnotificaties’ voor chatdiensten. Die bubbels werden in eerdere versies trouwens ook al ondersteund voor bijvoorbeeld Facebook Messenger.

Sommige van die tweaks zijn ook nog eens curieuze niche oplossingen, zoals de ondersteuning voor USB Ethernet deling. Wie een USB Ethernet kabel op zijn smartphone aansluit kan het signaal delen met andere gebruikers. Misschien dat een enkeling dat handig vindt, maar het gros van de gebruikers niet.

Nieuw is ook de optie om de donkere modus voor specifieke tijdstippen in te stellen. Ook kun je beter ingebouwde schermopnamefunctie bewerken.

Ook nu weer komt de nadruk te liggen op beveiliging. Biometrie wordt bijvoorbeeld verbeterd. Gebruikers kunnen beter bepalen wat apps mogen doen, zoals toegang vragen tot de camera en microfoon.

Android 11 zal ook 5G beter kunnen ondersteunen met hoge resolutie video en gaming streaming.

Er lijkt ook een variant te komen van Apples AirDrop, waarbij je makkelijk bestanden naar andere smartphones kunt transporteren. Bedrijven als Xiaomi, Vivo en Oppo hebben al eens een voorschot hierop genomen met de Peer-to-Peer (P2P) Transmission Alliance.

Voor de meeste gebruikers zal Android 11 pas in 2021 op hun smartphones verschijnen. Android 10 werd al op 3 september 2019 vrijgegeven, maar wordt nu pas uitgerold voor het gros van de Android smartphones. Veel fabrikanten hebben tijd nodig om de software te testen voor hun eigen toestellen en de meeste merken passen Android aan voor een eigen gebruikersomgeving.

De bèta wordt 3 juni vrijgegeven. Google houdt dan ook een Launch Show met nadere toelichting.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond