Deel dit artikel
-

Megapool stopt online verkoop vanwege prijsconcurrentie

Megapool is gestopt met online verkoop, het bedrijf zegt dat prijsconcurrentie tot de beslissing heeft geleid. Via de site kreeg de concurrentie inzage in verkoopprijzen, aldus het bedrijf. Bovendien kregen consumenten geen goed beeld van de winkelprijs, die lag in regio's met hevige concurrentie lager dan op de site.

Sinds enkele weken is het niet meer mogelijk om via de site van Megapool te bestellen, berichtte WebWereld. Er is nog wel informatie over producten te vinden, maar de prijs is weggelaten, in plaats daarvan staat er op de site een verwijzing naar de dichtsbijzijnde winkel.

Helemaal uitgebannen is de online verkoop echter niet, wie telecomartikelen wil kopen kan nog wel op de site terecht. Een woordvoerster van de winkelketen zegt echter dat dit niet mogelijk is. "Alleen de prijzen van aanbiedingen staan nog op de site, bestellen is niet meer mogelijk."

Het stoppen met online verkoop houdt verband met de prijsconcurrentie die Megapool "agressiever" wil aangaan. "We willen de concurrentie niet informeren", zegt de woordvoerster. Om die reden zijn de prijzen van de site verwijderd en is als gevolg daarvan de online verkoop gestopt. Alleen van de aanbiedingen uit de folder wordt de prijs nog online vermeld.

Een ander aspect wat meespeelt is dat Megapool op lokaal niveau meer wil concurreren, reden waarom het volgens het bedrijf "niet langer mogelijk is" om met 'landelijke' prijzen op internet te verschijnen. Lokale prijsgevechten tussen retailers zijn vrij gangbaar. Een prijsstunter kan in een regio het prijspeil naar beneden brengen.

Op de vraag of het stopzetten van online verkoop ook met tegenvallende omzet via de site heeft te maken, wilde de woordvoerster niet ingaan.

Deel dit bericht

17 Reacties

A.Treur Jr.

1 op 1 extra(mega)polatie naar internet is altijd kansloos. Er is onvoldoende nagedacht over de complementaire waarde van de e-shop. Het is onzin om te denken dat prijs de enige overweging zou zijn voor een consument. Wehkamp levert al jaren middels internet met verre van lage prijzen…..het gaat om de toegevoegde waarde. Zoals altijd. By the way, telecom heeft geen prijsagresieve concurrentie?

een teleurgestelde klant

Niet te geloven!Eén van de beste websites met een totaal assortiment en die is niet meer. Jammer. Ik heb er juist zo'n goede ervaringen mee. Moet ik weer naar die verdomde binnenstad van Amersfoort. Wat een afbreuk!!!! Ik mag hopen dat Media Markt of BCC met een webshop komen. Voorlopig dan maar naar itsonline.nl Waar gaat het heen met e-commerce in Nederland. Waar zijn de ondernemers van Nederland mee bezig.

Piet

Megapool maakt met deze zet duidelijk dat zij enkel en alleen op prijs concurreren. Voor service of een andere toegevoegde waarde hoef je niet bij Megapool te zijn.

Bill

Megapool is blijkbaar een van de aanbieders die klanten liever ouderwets misleidt met die schreeuwerige en tegelijkertijd nietszeggende folders. Nooit duidelijke typenrs. erbij, inruilkortingen van de opgeklopte 'van-voor' prijzen afgetrokken om je een rad voor ogen te draaien, uitgestelde betalingsconstructies en meer van dat soort trucs. Als je niet goed kan lezen, word je belazerd waar je bij staat. Online goed inzicht geven in de werkelijke modellen en prijzen is voor de consument natuurlijk interessant, zie Tweakers.net, Kieskeurig.nl en andere prijsvergelijkende sites. Het argument dat ze de concurrentie niet wijzer willen maken is een zwaktebod/ drogreden.Ik ben het eens met de vorige reactie: laat zo'n bedrijf zich onderscheiden via Internet door het bieden van specifieke meerwaarde. Met wat creativiteit valt daar nog een hoop te doen, ipv. deze defensieve actie.

gijs

Dit bewijst dat A: internet niet winstgevend was voor Megapool… B: dat het bedrijf volledig de kluts kwijt is…. C: er uberhaupt geen strategie is…. Dit is het begin van het einde… Megapool is haar voorsprong al geruime tijd kwijt. Het is een mama & papa winkel geworden. De MediaMarkten van deze wereld pakken het marktaandeel. Megapool moet hopen op een club die het wil overnemen…. En die is er niet.Dat was het dan… Megagoed….

Paul Maatman

Hulde voor Megapool! Zij hebben het geprobeerd, zijn door een ieder bejubeld (als ik mij de hosanna-verhalen van ca 2 jaren terug nog herinner), het project een paar jaar een faire kans gegeven en anno 2003 tot de conclusie gekomen dat het niet meer past in de toekomstige strategie. Wat is daar nu mis mee? Gewoon een voorbeeld van lef hebben en goed ondernemersschap als je het mij vraagt. En laten we wel wezen, DE succesvolle webwinkels moeten het toch hebben van prijs? Zelfs voor "een Wehkamp" is een lucratieve web-presence enkel te verklaren uit het feit dat dit gefinancierd wordt door in vele decennia opgebouwde ervaring in kostenbeheersing van met name het logistieke gedeelte.

A. Nonymous

Heeft dit wellicht iets te maken met de zeer strenge prijspolitiek in de handel? Probeer maar eens een B&W speaker te krijgen onder de verkoopprijs die door de fabrikant is vastgesteld. Winkels worden gedwongen om klanten 'stiekum' kortingen te geven en mogen niet adverteren met lagere prijzen. Via de website kunnen ze dus nooit scherpe prijzen hanteren, waardoor je dus ook niks/weinig verkoopt. Wordt tijd dat er eens wat aan die prijspolitiek van de fabrikanten wordt gedaan door de NMA.

Jan van Dalen

Prijsconcurrentie op lokaal niveau aangaan….. Mooi is dat. Men mag dus concluderen dat wanneer je bij een Megapool in een kleine plaats een aankoop wil doen dat je altijd een te hoge prijs moet betalen. In de grote steden zal dan een nog grotere concurrentieslag gaan plaats vinden. Gunstig voor de consument aldaar ;-), maar voor de marktpartijen? En de franchisers? Lekker als je franchisers bent bij Megapool. Je bent altijd te duur als franchiser. Iedereen die een aankoop wil doen moet dus naar een locatie waar veel elektronicazaken bij elkaar zitten.Ben je in ieder geval verzekerd van een lage prijs bij Megapool. Maar BCC heeft "Every day Low prices", de laagste prijs garantie. Heeft Megapool die ook? In elk geval is het jammer dat Megapool niet een strategie weet te bedenken waar internetverkoop in past. Ze waren zo goed op weg. Kennelijk is er meer aan de hand. Van een medewerker van Megapool heb ik begrepen dat er een nieuwe directeur is bij Megapool. Komt van Leen Bakker af. Is dat niet een onderdeel van Blokker? Zou het uit deze hoek komen dat Megapool haar e-commerce activiteiten heeft gestaakt? Misschien een leuk onderwerp voor de redactie van emerce om wat meer over te weten te komen. Tip; stap gewoon een Megapool binnen en vraag eens wat aan een medewerker van Megapool, werkt prima.

Sebastiaan

Met online prijzen kun je eenvoudigweg geen offline winkel bekostigen. Nu kunnen ze lokaal concureren, zonder hun voorraadprotectie op het spel te zetten bij de fabrikanten en weer een gezonde marge maken om de dienstverlening in de winkels op peil te houden.

Emiel Schiphorst

Met grote verbazing lees ik deze strategische keuze van Megapool. Waar men een jaar geleden nog pretendeert op een congres een duidelijke multi channel strategie met integratie van internet, direct marketing en nieuwe media voor ogen had, komt nu deze keuze. Jammer dat Internet door deze reden verdwijnt van het toneel. Waarschijnlijk blijft alleen Wehkamp over vanwege haar succesvolle corebusiness (postorder) om de logistiek tegen voordeligste prijs (van NL) te regelen…. Met het heengaan van megapool.nl is een eind gekomen aan een goed stuk vakwerk, waar sites als it's, dixons en kijkshop nog wat van konden leren. Nu mag ik weer naar de winkel….. misschien moeten ze die maar tot 22h open doen voor de werkende mens. Zo niet, dan maar Mediamarkt!  

H. Klein

Wanneer de mensen die hier zo tevreden waren over de site wat meer gekocht hadden, had megapool de webwinkel waarschijnlijk niet gesloten.Ze hebben er denk ik een paar jaar flink geld op toegelegd. Tja, en dan snap ik dat ze er een keer mee stoppen.Was er ook niet zo'n boodschappenwinkel waar iedereen enthousiast over was, maar toch de deuren moest sluiten???

Sebastiaan

Ik denk dat sommigen de online omzet van deze retailer overschatten. Moet je voor misschien 5% extra omzet je hele prijsbeleid in de winkel omgooien? Voor een catalog reseller als Wehkamp is dat een andere zaak. De catalogus en website hebben veel meer overeenkomsten. Slimme zet van Megapool. De offline markt is toch veel groter en als je heel Nederland hebt volstaan met winkels, dan kun je jezelf daar beter op concentreren.

Stijn

Ik vind wel grappig dat iedereen zo positief doet over Wehkamp, terwijl hetgeen zij doen mij een koud kunstje lijkt: ze sturen gewoon catalogus-postorder omzet die vroeger via de telefoon of postkaart werd geplaatst het internet op. En de prijzen zijn duidelijk afgestemd op catalogus-kopers, waarbij presentatie en gepercipieerde waarde bovenaan staan – maar zeker niet de prijs! Die is bij Wehkamp bijna altijd hoog, zeker voor electronica, en meestal zelfs hoger dan in de traditionele winkels in de stad. En wie het niet gelooft moet maar even zoeken via de prijsvergelijkers. Dus kunnen we de hardnekkige internet-mythe dat je lage prijs nodig hebt om te verkopen aub bij deze als zodanig ontmaskeren? Daarom geloof ik ook niet dat de aangevoerde prijzenoorlog de reden voor het stoppen van Megapool op internet is. Hun probleem lijkt me eerder dat je in eerste instantie altijd het kleine groepje criminele gebruikers krijgt, die van alles willen bestellen en niet gaan betalen. Bij de kleine contributiemarges lijkt me dat dodelijk, omdat je zo hoge afschrijvingen op je debiteuren krijgt dat het gewoon niet te verdedigen is om door te gaan. Daar waren zij toch ook in het nieuws mee? En tegenover die groep hebben partijen als ECI, Wehkamp, en bol.com nu eenmaal het voordeel dat zij al met honderdduizenden zo niet miljoenen huishoudens een koop-relatie hebben, en het wanbetalersrisico (bij die groep) dus veel kleiner is. En als Internet dan maar een klein deel van je omzet is, kan ik me voorstellen dat de druk groot wordt om te stoppen… Stijn

megapool medewerker

Wehkamp heeft een catalogus, die ´gekopieerd` wordt en zo heb je een wehkamp webshop. prijzen kunnen aangepast worden op website dat is voor wehkamp een groot voordeel. catalogus prijs is dan niet up to date. Bij Megapool zou een prijsaanpassing op internet niet handig zijn. concurrentie ziet de nieuwe prijs en `duikt` eronder. Megapool past de prijs niet aan of niet op tijd en bijv honderden tv´s worden verkocht bij de concurrent. Concurrentie is moordend. Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat 20 procent een prijskoper is.Die klant is Megapool kwijt. NADEEL WEBSHOP MEGAPOOL (EIGEN MENING)online verkopen heeft vele nadelen, wanbetalers, 50 procent kans dat produkt wordt teruggestuurd naar megapool (toch niet tevreden over geluid, beeld etc)produkt komt beschadigd of incompleet terug etc..Die produkten moeten toch weer verkocht worden in de winkel als schade model. Dit kost handenvol geld. VOORDEEL KOPEN IN WINKEL. Over algemeen goed opgeleid personeel, goed advies.Scherpe prijzen, vooral in de stedelijke gebieden.goede service. het kunnen ZIEN en HOREN van produkt voordat je een aanschaf doet van een duurzaam produkt.mensen die in winkel kopen zijn meer tevreden over produkt dan via website. Gegarandeerd!!en Megapool heeft de LAAGSTE PRIJS GARANTIE.

Patrick Vroklage

Volgens mij heeft de Megapool medewerker er niet veel van begrepen of hij/zij doet een poging om het één en ander goed te praten. Bekijk het eens van de andere kant. Hoeveel mensen komen er niet naar de winkel nadat er eerst op Internet is gekeken. Natuurlijk is het vrijgeven van prijzen op een druk bezochte website (5000 unieke bezoekers per dag) een overweging, maar als ik een winkel binnen loop zie ik ook de prijzen op die mooie prijskaarten. Verschil; in de winkel kan de consument onderhandelen. Daarnaast heeft men de inzet van de "laagste prijs garantie", dus waarom het Internet de schuld geven van een slechte omzet en het mislopen van omzet? Is Megapool bang dat men niet de scherpste prijs kan bieden? Dan zal de vraag bij de afdeling inkoop moeten worden neergelegd. Lokaal concurreren met prijzen? Dus, in een plaats waar alleen een Megapool gevestigd is weet men altijd zeker dat men te veel betaald. Marketing, PR en een beetje durf, daar gaat het om. En juist in het commerciële beleid heeft er veel verandering plaatsgevonden bij Megapool. Als een medewerker van Megapool zegt dat het niet tijdig aanpassen van een prijs op Internet tot verkoopverlies resulteert, is dit onzin. De website van Megapool had een directe koppeling met SAP. Een verandering van prijs geschied binnen Megapool altijd in SAP en was dus direct zichtbaar op Internet. Daarnaast dient men in de winkels eens per dag de prijswijzigingen te printen op nieuwe prijskaarten de prijsinformatie komt ook rechtstreeks uit SAP. Pure onzin dus. Het resultaat via megapool.nl was positief. Met het omzetresultaat werd niet alleen de website en het e-commerce bekostigd, maar ook het Intranet, urenregistratie/planning en een nieuwe markt B2B. Kwalijker is de manier waarop Megapool de webshop van het een op het andere moment op slot heeft gedaan. Daar zijn een aantal bedrijven behoorlijk de dupe van geworden en met een probleem komen te zitten. Daarnaast viel het nog wel mee met die schade en fraude. In ieder geval heeft het er niet toe geleid dat e-commerce verliesgevend is geweest. Megapool heeft een waarschuwende rol gespeeld naar andere e-tailers. Alle fraude gevallen zijn tot 0 schade teruggebracht. Beschadigde producten zijn er altijd. Of je dat nu via een gewone winkel of op afstand verkoopt. Ondernemen heet dat en daar houd je rekening mee in de bedrijfsvoering. Een bedrijf zonder schade aan of omruiling van producten is een Utopia. Het gaat bij Megapool eerder om betrokkenheid. Na al die reorganisaties en wisselingen in de top is het ook niet verwonderlijk dat de visie en strategie een aantal jaren terug is gedraaid. Megapool is op het gebied van Internettoepassingen weer achteraan gesloten en zal een "volgende" positie innemen, terwijl men met het oude commerciële beleid een marktleidersrol ambieerde.

Rudolf

Voordeel website vs. de winkel. Op de site kan ik op mijn gemak rondkijken, terwijl ik in de winkel direct wordt aangesproken door iemand die zich een 'verkoper' noemt en met de eerste vraag die hij stelt al aangeeft zijn vak niet te beheersen. Daarna begin ik over het type product dat ik zoek en zonder dat er naar mijn specifieke wensen wordt gevraagd word ik meegesleept naar de aanbieding van de week. Of ik daar op zit te wachten? Nee dus. Ik zoek een specifiek apparaat dat aansluiting vindt bij de TV die ik vorig jaar gekocht heb (bij Megapool.nl). En de reactie van de verkoper: 'Oh, u heeft al een tv en u zoekt een DVD-speler!' 'Nee, eikel! Ik zoek de bijpassende DVD-speler. Niet EEN DVD-speler. Luisteren is ook een vak.' En dit overkomt me, en met mij vele anderen, bij alle prijsvechters die vooral scoren op de verkoop van één specifiek apparaat (de weekaanbieding). Geen probleem, maar ik wil die 'verkopers' gewoon niet ontmoeten. Doe mij een goede shop met goede productinformatie (en dat was megapool.nl) en dan mag die verkoper wat mij betreft een potje gaan kaarten. Misschien moet ie gaan 'stiften' met bovengenoemde 'Megapool Medewerker'. Aan zijn reactie te lezen leent hij zich er namelijk voor.

megapool medewerker

ja inderdaad rudolf exact een jaar later is megapool failliet.ik kan nu een potje kaarten. Kan allemaal online tegenwoordig., waarom moet er nog fysieke winkels bestaan. Mijn mening is 80 procent van mensen kijkt alleen naar prijs en totaal niet naar service. ik werk nu bij Mediamarkt, concept prijsvechter en dat loopt als een trein.Megapool, Harense smid etc service gericht , daar kiezen de mensen niet voor 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond