Deel dit artikel
-

“Met draadloos meer arbeidsproductiviteit, minder privé-tijd”

Leidinggevenden zeggen dat draadloze technologie goed is voor de arbeidsproductiviteit, maar vinden het hinderlijk dat de technologie een groter beslag legt op privé-tijd. Dit komt naar voren in een onderzoek onder leidinggevenden, verricht door The Economist Intelligence Unit, in opdracht van Nortel Networks.

Nortel Networks is leverancier van apparatuur voor draadloos werken, onder meer voor het leggen van verbindingen via wi-fi en wireless LAN. The Economist Intelligence Unit is de onderzoekstak van het opinieblad The Economist. Voor <a href="http://eb.eiu.com/site_info.asp?info_name=eiu_nortel_white_paper_cutting_the
_cord” target=”_blank” class=”news-text”>het onderzoek zijn wereldwijd 309 leidinggevenden ondervraagd, waarvan het merendeel bestond uit directeuren.

41 procent van de ondervraagden gaf aan met draadloze technologie te werken. Het gaat hierbij met name om wireless LAN's en wi-fi (75 procent van de ondervraagden), gevolgd door inzet van pda's (52 procent), gprs en smartphones (40), bluetooth (26) en RFID (10). (Meerdere antwoorden waren mogelijk)

De belangrijkste voordelen van draadloos werken hebben betrekking op bereikbaarheid, flexibiliteit en arbeidsproductiviteit. 40 procent van de ondervraagden noemt het reduceren van 'deadtime' (onproductieve momenten onderweg) belangrijk, nog eens 44 procent vindt dit tamelijk belangrijk. Het vergemakkelijken van samenwerking tussen teams op verschillende locaties wordt door 35 procent als een belangrijk voordeel ervaren, en door 42 procent tamelijk belangrijk genoemd. Het bevorderen van de arbeidsproductiviteit wordt door 37 procent als belangrijk voordeel ervaren en door 47 procent als tamelijk belangrijk beoordeeld.

Draadloos werken draagt niet bij aan het reduceren van kosten voor infrastructuur zegt 40 procent van de ondervraagden, ook leidt het niet tot minder operationele kosten constateert 37 procent van de geënquêteerden.

Opvallend is dat 65 procent van de ondervraagden die draadloze technologie binnen het bedrijf gebruiken, aangeeft dat er niet aan scholing is gedaan binnen het bedrijf. In het verlengde hiervan blijkt ook 45 procent van de bedrijven geen specifieke beveiligingrichtlijnen te hebben voor het gebruik van mobiele apparatuur.

Tegenover de 41 procent van de ondervraagden die aangaven wel gebruik te maken van draadloze technologie staat 59 procent die dit nog niet doet. Als reden geeft het grootste deel aan dat de mogelijkheden voor draadloos werken nog onderzocht worden (38 procent). 17 procent noemt het "onwaarschijnlijk is" dat de technologie binnen afzienbare tijd gebruikt gaat worden.

De belangrijkste barrières bij het inzetten van draadloze technologie zijn de kosten (57 procent van alle ondervraagden), gevolgd door angst over de beveiliging en twijfels over de mogelijkheid om de nieuwe technologie te integreren met de bestaande infrastructuur. Eenderde van de ondervraagden vond ook dat er nog geen sluitende businesscase was voor de toepassing van draadloze technologie binnen het bedrijf. (Meerdere antwoorden waren mogelijk)

Belangrijke bezwaren die de ondervraagden zagen op persoonlijk vlak bij de inzet van draadloze technologie zijn onder meer onderbrekingen van het werk, moeite met het vinden van een hotspot, worstelingen met de technologie, maar als belangrijkste geldt (26 procent respons), de angst dat werk zich steeds meer opdringt in privé-tijd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond