Deel dit artikel
-

Microsoft in internettelefonie

Softwareproducent Microsoft start waarschijnlijk nog dit jaar met het aanbieden van telefonie via zijn webdienst MSN Messenger. Gesprekken hierover met telefonie-aanbieder DeltaThree zijn in een laatste fase aanbeland, zo meldt persbureau Reuters.

Beide partijen zijn nog in onderhandeling over de vergoeding die DeltaThree aan Microsoft moet betalen voor het gebruik van Messenger. Wel is al bekend dat de samenwerking om te beginnen een jaar zal duren. De woordvoerder van Microsoft Nederland kon niet bevestigen of de dienst in Nederland geïntroduceerd zal worden.

Telefonie via een online verbinding, beter bekend als Voice over IP , werd tot enkele jaren geleden nog gezien als de grote bedreiging voor de telecombedrijven. Een echte doorbraak van deze techniek bleef echter uit. Oorzaken waren de povere geluidskwaliteit, torenhoge tarieven voor lange afstandsgesprekken en de lauwe belangstelling van consumenten.

Toch is hier de laatste jaren een kentering in gekomen. Grote Amerikaanse VoIP-aanbieders als Net2Phone, DeltaThree en Dialpad zien in toenemende mate het belang in van geïntegreerde consumentenportals. Meeliften op het succes van e-mail- en chatdiensten kan telefoniebedrijven snel een groot bereik opleveren. De samenwerking van DeltaThree en MSN Messenger is hier het laatste voorbeeld van.

De laatste voorspellingen schetsen een rooskleurig toekomstbeeld voor VoIP. Volgens consultancybureau Novum zal in 2006 ruim 23 procent van de internetgebruikers telefoneren via het internet, nu is dat nog vijf procent. In 2005 zal VoIP goed zijn voor een omzet van 6,2 miljard dollar.

In Nederland zijn verschillende partijen actief op het gebied van VoIP. UPC zal nog dit jaar telefoniediensten lanceren in samenwerking met Cisco Systems. Concurrent KPNQWest sloot eerder dit jaar een soortgelijke overeenkomst met het Finse IT-bedrijf Wicom om de zakelijke markt te bedienen. Daarnaast zijn er tal van kleinere aanbieders actief zoals Rits Telecom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond