Deel dit artikel
-

Microsoft investeert twee miljard dollar in Xbox

update Microsoft investeert twee miljard dollar in uitbreidingen voor de spelcomputer Xbox. Een deel daarvan, volgens de New York Times een miljard dollar, wordt geïnvesteerd in de dienst Xbox Live, voor online gaming. De mededeling komt op het moment dat er een prijzenoorlog woedt tussen de drie grootste aanbieders van spelcomputers en Microsoft in de verkoop van Xbox achter blijft bij de Playstation 2 van Sony.

Eind vorige week maakte Microsoft een prijsverlaging voor de Xbox bekend . Deze kost in de Verenigde Staten nu 199 dollar, tegenover een introductieprijs eind vorig jaar van 299 dollar. De stap van Microsoft zorgde al snel voor een reactie bij de concurrentie. Nintendo stelde gisteren de prijs van de Gamecube op 149 dollar en deed daarmee vijftig dollar af van de oorspronkelijke prijs.

De Xbox is standaard uitgerust met de mogelijkheid voor online gaming, dit geldt niet voor de Playstation 2 en de Gamecube, maar zowel Sony als Nintendo hebben inmiddels aangekondigd aanvullende hardware op de markt te brengen die verkrijgbaar zal zijn voor zo'n veertig dollar. Sony en Nintendo zullen later deze week hun plannen officieel presenteren tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles. Ook Microsoft maakt daar de nieuwe plannen bekend.

Xbox Live zal deze zomer in de Verenigde Staten van start gaan in een beta-versie en dient eind dit jaar vijf games online te ondersteunen. Daarna zullen Europa en Japan volgen. Tegen het einde van 2003 zullen er volgens Microsoft "minstens" vijftig games online zijn te spelen. De kosten voor de starters-kit bedragen 49,95 dollar, hiervoor krijgt iemand een jaar toegang tot het online spel-platform van Microsoft.

Xbox Live is volgens de New York Times een ambitieus en kostbaar project. De kosten kunnen flink oplopen vanwege de concurrentie die Xbox Live dient aan te gaan met Sony en Nintendo. De vraag is ook of gamers wel zo diep in de portemonnee willen tasten om van Xbox Live een succes te maken. De introductie levert voor 49,95 dollar een jaarabonnement op, maar volgens de New York Times zal dit gevolgd worden door een abonnementsgeld van 9,95 dollar per maand. Daarnaast dienen nog eens de games aangeschaft te worden waarmee vervolgens online ook gespeeld kan worden, deze hebben in de VS een prijs van ongeveer vijftig dollar per stuk .

Deel dit bericht

2 Reacties

Nathan Skwortsow

Waarom kan Microsoft zich niet gewoon bij hun core product houden? Gebruiksvriendelijke desktop software. Ik vind het vreemd dat de directie van Microsoft de strijd opneemt tegen Sony, die met de PS2 al een gevestigde reputatie heeft. Dit is een van de markten waar het monopolie van Microsoft weinig effect zal hebben en daarom denk ik dat Microsoft binnen enkele jaren de X-box opdoekt. Met dit logge apparaat dat noch PC noch spelcomputer is zal MS de PS2 niet uit de markt verdrijven.

Ralph

Een monopolie hoeft toch niet het ultieme doel te zijn om je op een markt te begeven? Wees juist blij dat er op de gaming markt een beetje concurrentie blijft. Het monopolistische gedrag van MS is ook niet altijd fantastisch voor de markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond