Deel dit artikel
-

Microsoft: met foto’s 3D-winkels maken

Driedimensionale gebouwen en omgevingen maken met behulp van een verzameling foto’s. Dat kan met Microsofts Photosynth. Binnenkort volgt een toepassing om met Photosynth ook virtuele winkels te creëren.

Photosynth is een goed voorbeeld van hoe op internet de massa iets nieuws tot stand brengt. Waar bij Wikipedia tekst centraal staat – de massa weet meer dan de enkeling – staat bij PhotoSynth het beeld centraal: de massa ziet meer dan de enkeling.

Tijdens zijn presentatie op Picnic liet Aguera y Arcas (Microsoft) voorbeelden zien van driedimensionale weergaven van gebouwen en omgevingen. Aguera y Arcas stond aan de wieg van Photosynth (demo). Anderhalf jaar geleden kocht Microsoft het door hem (mede) opgerichte bedrijf.

Hoe meer foto's beschikbaar zijn, hoe beter het resultaat. Fotosite Flickr werd bijvoorbeeld gebruikt als reservoir om foto's uit te pikken voor een driedimensionale weergave van het San Marco plein in Venetië. Photosynth bepaalt hoe foto's zich tot elkaar verhouden (wat betreft plaats) en ‘plakt' ze aan elkaar. Gedetailleerde foto's worden gebruikt om details te tonen, en verder afgenomen foto's voor een ‘afstands-shot'. Zo ontstaat een driedimensionaal beeld van het San Marco plein, waarbij veel kleine details van kerken en gebouwen zichtbaar zijn.

Het maken van een driedimensionale winkel is een voorbeeld van hoe Photosynth in kan worden gezet voor een commercieel doel. Aguera y Arcas noemde deze toepassing expliciet tijdens zijn presentatie op Picnic. Binnenkort komt Microsoft met een speciale toepassing hiervoor. Aguera y Arcas bleef vaag over hoe de toepassing er precies uit gaat zien.

Niet altijd een massa
Bij het maken van een driedimensionale weergave van een winkel is het niet mogelijk om gebruik te maken van foto's die door het publiek op internet zijn geplaatst. Een winkel wordt immers niet door duizenden mensen op een foto gezet, zoals dat het geval is bij een toeristische plek. Een winkeleigenaar zal dus zelf voor het fotomateriaal moeten zorgen.

Aguera y Arcas schetste tijdens zijn presentatie een toekomst waarin de ‘hele wereld driedimensionaal' is vastgelegd, inclusief interieurs van huizen en winkels. Hij nuanceerde door te zeggen dat zo'n virtuele wereld op basis van foto's nog wel even op zich laat wachten.

Wél denkt hij dat over een jaar of vijf jaar het centrum van Amsterdam volledig driedimensionaal te bekijken is, met behulp van Photosynth.

Amsterdam
Het Amsterdamse centrum is ook één van de plekken op aarde die Google op haar ‘driedimensionale lijstje' heeft staan. Met Google SketchUp kan iedereen driedimensionale modellen maken van gebouwen en deze uploaden. Ook professionele partijen leveren input aan Google. Google integreert deze driedimensionale gebouwen in Google Earth. Zo zien gebruikers van het satellietbeeldenprogramma als ze inzoomen op Amsterdam op een gegeven moment driedimensionale gebouwen verschijnen.

Google Earth, Google Streetview en  Google SketchUp, maar ook Microsoft Virtual Earth, kiezen voor een andere aanpak dan Photosynth, meent Aguera y Arcas. "Zie kiezen voor een top-down aanpak, wij voor een bottum-up methode." Google Earth maakt gebruik van lucht- en satellietfoto's, en Google Streetview van professioneel gemaakte ‘driedimensionale foto's. "Maar telkens is één bron de basis, terwijl bij Photosynth ‘de massa' tot een resultaat komt."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond