Deel dit artikel
-

Microsoft schikt met E-Data over download-patent

Online muziekverkopers in Europa, waaronder Microsoft en OD2, hebben een schikking getroffen met het Amerikaanse E-Data, een bedrijf dat een patent heeft dat zich uitstrekt tot het downloaden van muziek. Het volgende slachtoffer voor E-Data lijkt Apple te worden.

E-Data kreeg het vorig jaar ook al aan de stok met een Nederlands bedrijf. Het Haagse Satellite Newspapers dat kranten on-demand laat uitprinten via kiosken bij onder meer hotels, had ook inbreuk gemaakt op het belangrijkste patent dat E-Data in handen heeft, het 'Freeny-patent' uit 1985 dat geldig is in tien Europese landen. Het gaat om een patent voor het "downloaden en opnemen van informatie – zoals muziek, nieuwsartikelen, films – vanaf een computer op een (…) tape, cd of stuk papier".

Details over de schikking met Satellite Newspapers zijn niet naar buiten gebracht, E-Data zag in de uitspraak wel een bevestiging dat de rechten die het ontleent aan zijn patent ook in Europa gelden. Daarop volgden stappen tegen Microsoft, His Master's Voice, Tiscali en OD2, allen actief met online muziekdistributie in Europa. Ook over de jongste schikking zijn geen financiële details bekendgemaakt door E-Data, dat gesteund wordt door beleggers die verwachten een rendement te krijgen vanuit de licenties die Microsoft en de andere bedrijven nu gedwongen zijn te nemen.

De grootste online muziekwinkel momenteel – iTunes Musicstore van Apple – lijkt het volgende slachtoffer te worden van E-Data. Apple heeft plannen om begin dit jaar ook in Europa te starten met de iTunes Musicstore. Tegenover Macworld laat chairman Bert Brodsky van E-Data al weten dat er geen verschil is tussen de partijen die nu een licentie nemen en Apple. "(Ö) OD2's dienst in Europa is gelijksoortig aan de iTunes Musicstore (Ö)". Volgens Macworld heeft E-Data momenteel zestig licenties afgesloten met partijen die op enigerlei wijze gebruik maken van de vinding die beschreven is in het 'Freeny'-patent.

Deel dit bericht

3 Reacties

@sok

Kan iemand met juridische kennis dit ff voor mij uitlegen. Ik lees in het artikel: "downloaden en opnemen van informatie – zoals muziek, nieuwsartikelen, films – vanaf een computer op een (…) tape, cd of stuk papier". Het gaat hier toch niet om een bepaald soort techniek waar patent op ligt, maar gewoon een handeling? Ik bedoel, straks moet iemand nog een licentie gaan betalen omdat hij dit artikel wil uitprinten. Of mist het artikel info die een juiste interpretatie van die zinsnede in de weg staat? —- Het citaat komt uit een verlaring van E-Data zelf. Op de site van E-Data staat een {uitgebreider omschrijving van het patent; http://www.e-data.com/e-freeny.htm }.   Redactie EmerceJasper Houtman

jumbo dumbo

Ik Snap het nog steeds niet, altijd gedacht dat als je op internet surft de informatie zowieso op je harde schijf gezet word (cache). Bij een vaste harde schijf geldt het patent niet, maar bij een verwisselbare wel? Is het dan niet een patent op verwisselbare schrijfmedia? Is het patent op het lezen van informatie op een glazen of kunstof plaat die ter plekke opgeroepen wordt al gepatenteerd? Jamy

Edwin Martin

Waarschijnlijk is dit patent niet eens van toepassing. Het spreekt over een verkooppunt dat op een afstand van het te verkopen materiaal bevind en het spreekt over te verkopen materiële objecten. Ik kan me goed voorstellen dat de rechter er niet mee akkoord gaat de eigen PC als een verkooppunt te zien en ook een MP3-bestand als een materieel object te zien. De reden dat het patent nog niet is aangevochten is waarschijnlijk omdat de licentiekosten lager zijn dan eventuele proceskosten. Maar straks betalen honderden of duizenden bedrijven licentiekosten die niet eens van toepassing zijn. Als al die bedrijven nou eens samenwerken om het patent voor de rechter te kraken. Vreemd genoeg zie ik dat nooit gebeuren. Hopelijk heeft Apple genoeg lef om het patent aan te vechten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond