Deel dit artikel
-

Miljardenverlies Amerikaanse bedrijven door cybercrime

Amerikaanse bedrijven verloren afgelopen jaar miljarden dollars door cybermisdaad. Volgens de Amerikaanse federale politie FBI gaat het om een recordverlies, waarvan de prezieze grootte nog onbekend is. In Nederland is men zich vooral nog te weinig bewust van het probleem, zegt Jacq Buith, senior manager Enterprise Risk Services bij Deloitte & Touche.

De VS hadden in 2001 veel meer te maken met virusaanvallen, het kraken van veiligheidssystemen, diefstal van bedrijfsgeheimen en ander vormen van cybercrime dan ooit te voren, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de FBI . Ons land kent een dergelijke jaarlijkse survey niet. Uit een enquête onder 45 grote Nederlandse bedrijven begin dit jaar bleek wel dat 54 procent daarvan wel eens te maken heeft gehad met cybermisdaad. In de VS ligt dit percentage op 85 procent.

Jacq Buith, senior manager Enterprise Risk Services bij Deloitte & Touche , meent dat cybercrime groeit door de zich snel ontwikkelende netwerkeconomie. Er wordt immers meer via internet samengewerkt. Volgens hem functioneert de beveiliging "op punten" meestal redelijk goed. "Zaken als een firewall en beveiliging van applicatiesystemen zijn vaak in orde."

Te vaak ontbreekt echter het besef dat beveiliging meer is dan een technologisch vraagstuk, benadrukt Buith. "Wanneer de firewall bijvoorbeeld niet geregeld wordt geactualiseerd of werknemers onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden, is een bedrijf toch kwetsbaar. De sterkste keten is zo sterk al zijn zwakste schakel."

Buith merkt in cursussen dat steeds meer IT-managers en leidinggevenden op security-gebied zich bewust zijn van het probleem. Maar de onwetenheid is nog groot bij het topmanagement, meent Buith. "Die zijn vaak verbaasd als ik hen vertel dat er 24 uur per dag, zeven dagen per week cybercriminelen hun netwerk proberen binnen te dringen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond