Deel dit artikel
-

Miljoenenboete voor internetapotheek

De online versie van een apotheek uit Los Angeles heeft een boete gekregen van 88 miljoen dollar. De artsen die de recepten voor de apotheek uitschreven bleken niet gekwalificeerd. Het gaat om de eerste boete op grond van een nieuwe Californische wet voor internetapotheken. In Nederland maakt men zich geen zorgen

Het Total Remedy and Prescription Center II overtrad een wet van de staat Californië uit 2000. Die stelt dat het verboden is voor online apotheken medicijnen te verstrekken op grond van recepten die zijn uitgeschreven voor patiënten die niet goed onderzocht zijn.

Na acht maanden onderzoek bleek dat de apotheek uit Los Angeles meer dan 3500 keer via internet bestelde medicijnen had geleverd die niet verzonden hadden mogen worden. Reden was dat de dokters niet gekwalificeerd waren. In de meeste gevallen ging het om 'lifestyle medicijnen', zoals het haargroeimiddel Propecia, zo meldt nieuwssite CNET. Volgens de autoriteiten volgen er binnenkort meer boetes.

Volgens Hok Tjiook van EFarma.nl – samen met Apotheek.org een van de grotere internetapotheken in ons land – komt het geregeld voor dat mensen recepten proberen te vervalsen. In Nederland moet een recept eerst per post worden opgestuurd voor een medicijn bij een online apotheek besteld kan worden. Mensen kiezen toch voor de internetapotheek, zo denkt Tjiook, omdat het soms goedkoper is, wegens het gemak met herhalingsrecepten en de grotere privacy dan in de fysieke apotheek.

De Haagse commissie De Beer stelde in januari van dit jaar een wetswijziging voor waardoor recepten ook elektronisch verzonden mogen worden. Als het parlement dit overneemt zal het de online apotheken een flinke impuls geven, verwacht Tjiook van Efarma.nl. Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat internetapotheken en drogisterijen aan dezelfde wetten moeten gehoorzamen als hun fysieke tegenhangers. Zij wijst erop dat nog wordt onderzocht of elektronische verzending van recepten de fraudegevoeligheid groter maakt.

Wat insiders momenteel in Nederland het meest zorgen baart, is het bestellen van medicijnen bij online apotheken in het buitenland. Daar zijn soms zonder veel moeite geneesmiddelen verkrijgbaar, zoals de vermageringspil Xenical en het antirookmedicijn Zyban, die hier alleen op recept verkrijgbaar zijn. Omdat de medicijnen vaak in onopvallende verpakking worden verzonden, is hier bijzonder weinig tegen te doen. Tjiook van Efarma bevestigt dat ook bij zijn online apotheek geregeld bestellingen uit het buitenland worden gedaan. Die worden steevast geweigerd.

Deel dit bericht

6 Reacties

alfred

is http://www.gm-apotheek.nl niet de grootste in Nederland?

Theo

Ik weet niet og GM-apotheek nu al de grootste is maar wel de plezierigste wat betreftv service en kennis

Pieter

Nee, http://www.dokteronline.com is de grootste online apotheek van Nederland. Tevens was Dokteronline de eerste in Nederland die arts en apotheek als 1 concept aanbood.

Medicijnen

Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden… Op veel sites staat vaak informatie of dat het betrouwbaar is moet je maar zien… Ik heb met dokteronline goede ervaringen. Ik zie veel sites als http://www.medicijnen.org en daar staat veel informatie. ook op http://www.apotheek.nl staat veel info.

Johan

M.

Wow 2002, ik liep toen nog met mijn 3310 rond op de HAVO.
Oude tijden herleven op Emerce.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond