Deel dit artikel
-

Miljoenennota: Overheid moet toegankelijker zijn

De overheid wil in 2004 minimaal 45 procent van de publieke dienstverlening elektronisch beschikbaar hebben. Ook zal in 2007 de OV-chipkaart ingevoerd worden. De ict-ambities van het ministerie van Financiën zijn voorbij, de totale investeringen in ict zullen dalen.

Overheid moet toegankelijker zijn
Het is de bedoeling om in 2004 minimaal 45 procent van de publieke dienstverlening elektronisch beschikbaar te hebben. Dan zal ook 60 procent van alle formulieren in digitale vorm aanwezig moeten zijn.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft zich deze concrete doelen gesteld. Volgens hem is ICT een belangrijk middel om de overheid toegankelijker te maken en haar dienstverlening te verbeteren. Alle relevante overheidsinformatie en -diensten moeten op termijn voor burgers en bedrijven beschikbaar zijn via internet.

Een ander doel is dat eind volgend jaar 80 procent van de democratische basisinformatie op internet staat. Daarmee wordt alle wet- en regelgeving, informatie van gekozen bestuursorganen en rechterlijke uitspraken bedoeld. Met name verordeningen van provincies, gemeenten en waterschappen zijn moeilijk of helemaal niet op internet te vinden. Daar zou verandering in moeten komen.

OV-chipkaart wordt in 2007 realiteit
De landelijke OV-chipkaart moet in 2007 in het hele land zijn ingevoerd. Verkeer en Waterstaat gaat dit najaar bepalen hoeveel het Rijk hieraan bijdraagt.

Eerder dit jaar noemde minister Peijs een maximum van 120 miljoen euro. Het stads- en streekvervoer heeft 150 miljoen euro gevraagd. Volgend jaar starten tien proefprojecten, die in 2005 worden geevalueerd.

Voor de chipkaart moet nieuwe apparatuur worden aangeschaft. Gedurende een overgangsperiode zijn zowel strippen- als chipkaart geldig, hetgeen ook weer extra kosten met zich mee brengt.

Belastingdienst voorzichtig met ict
De ict-ambities die het ministerie van Financien tijdens staatssecretaris Vermeend etaleerde ten aanzien van ict, zijn voorbij. De totale kosten zullen in de periode tot 2008 dalen naar 229 miljoen euro per jaar.

Het meeste (extra) geld gaat de komende tijd naar een systeem voor het heffen en innen van werknemersverzekeringen. In 2004 is hiervoor 43 miljoen euro nodig. De Belastingdienst zal in de komende jaren geen grote uitbreidingsinvesteringen plegen. De fiscus moet het in principe doen met de huidige computersystemen. Het investeringsniveau ligt ongeveer in lijn met de afschrijvingen.

Voor computer- en telecomapparatuur is volgend jaar 86 miljoen euro beschikbaar. Alleen in 2005 zal een belangrijke investering plaatsvinden, namelijk de vervanging van de callcenters. Daarna daalt het investeringsbedrag naar zo'n 76 miljoen euro.

De Belastingdienst mag zelf ontwikkelde software niet activeren. In de komende jaren zullen vooral bestaande ontwikkelprogramma's worden doorgezet en afgerond. Het betreft hier onder meer een nieuwe aangiftesysteem ABS en programmatuur voor de brede invoering van de elektronische winstaangifte.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond