Deel dit artikel
-

Minder investeringen door Nederlandse angels

De omvang van particuliere investeringen, beter bekend als angel investing, loopt terug in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Angel Academy. In heel Europa wordt dit jaar meer geïnvesteerd dan in 2017, een kleine 4 miljard euro. In Nederland gaat het om 416 miljoen euro aan totale investeringen in bedrijven, waarvan 8,4 miljoen aan angel investeringen, tegen 11,2 miljoen een jaar geleden.

De terugloop begon al vanaf het eerste kwartaal van 2017, toen nog 4,8 miljoen werd geïnvesteerd. In het derde kwartaal was dat teruggelopen tot 1,2 miljoen. Een reden voor die daling noemt het rapport overigens niet, maar de stagnerende investeringen zijn volgens Nils Beer, directeur van StartupDelta, slecht nieuws. Angel investeerders zijn cruciaal voor de geboorte van een startup.

Overigens is Nederland niet het enige land waar de investeringen terugliepen. In Zweden en Zwitserland was dat evenzeer het geval.

De meeste Nederlandse investeringen betreffen bedrijven in enterprise software, maar de gezondheidszorg kreeg dit jaar een derde van alle financieringen. Ook opmerkelijk is dat 83 procent van alle investeringen naar Amsterdamse bedrijven gaan. Adyen is het bekendste voorbeeld. Aan de financiering van de betaalverwerker namen ook angels deel.

Bekende angel investeerders in Nederland zijn Arthur Koeten, bekend van onder meer 3Hubs, BUX en Catawiki, Laurens Groenedijk (Hiber, Polarsteps, SyndicatePlus), Pieter Schoen (DailyPay, MiniBrew) en Janneke Niessen (Swogo, Virtuat).

Deel dit bericht

3 Reacties

Michel Simons - Vectrix - NextStage

Deze terugloop komt deels door de enorm hoge bedrijfswaarderingen.

Ikzelf hoor tot deze categorie (kleine) investeerders in jonge bedrijven en zie de waarderingen alleen maar oplopen.

Ondernemers met niet veel meer dan een idee en zonder noemenswaardige commitment, vinden hun bedrijf toch al snel 2 miljoen euro waard. Ze voelen zich gesterkt door de uitzondering die het wel lukt (al dan niet gefinancierd door een Sinterklaas) en verwijzen steevast naar de Verenigde Staten. Het accepteren van een reëel bod wordt gezien als falen bij de start. Het resultaat is ze vaak niet uit de startblokken komen of kostbare tijd verliezen.

Jari Hazelebach - SpeakSee

Zou deze afname ook te maken kunnen hebben met de economische voorspoed? Dat veel angels nu liever kiezen voor veiligere investeringen in vastgoed of andere traditionele beleggingen dan in meer risicovolle investeringen in start ups?

Arjen Strijker - Fundsup B.V. - Fundsup B.V.

Het artikel van AngelAcademy is gebaseerd op investeringen die bekend zijn gemaakt (anders ging in 2018 zo’n 15% van alle angel investeringen in NL naar mijn startup!).

Neem gerust aan dat maximaal 10% van alle deals openbaar gemaakt wordt. Vooral “new rich” investeren in jonge bedrijfjes die hun hart sneller doet laten kloppen. Passie investeringen zijn top, gezien er overlap is in persoonlijke missies van investeerder en founder.

Tevens is zogeheten “algorithmic deal discovery” de toekomst en is een oplossing voor hoe wealthy individuals / HNWI aan PASSENDE dealflow kunnen komen, zonder hun identiteit bloot te geven. Daarna neemt men zeker weer het gesprek offline, gezien je iemand in de ogen wilt kijken voordat je durft te investeren.

Overheden zouden ook de support taak op zich moeten nemen om spelers (early stage founders en investors) in hun geografische focus te identificeren, motiveren, en op te leiden. Zonder drastische verandering in de early-stage investing space in 2019 en 2020 blijft iedereen gewoon lekker bij zn clubje en naar elkaar wijzen voor verandering. @Michel Simons – 2 miljoen voor iemand die nog bij een bank werkt en 2m wil hebben voor zijn idee om te gaan bouwen is onzin inderdaad. Maar voor een startup die al iets gebouwd heeft en iets aan tractie kan laten zien is €2m waardering toch peanuts? Alle kritische NLers zouden vooral eens echt naar de potentie van jonge teams en bedrijfjes moeten kijken. En dan gewoon investeren binnen 10 werkdagen! In de US is men niet bang. In NL vaak wel.. Onze NL cultuur is het grootste obstakel om de asset class business angel investing te laten bloeien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond