Deel dit artikel
-

Minder VC-geld voor meer Duitse start-ups

In het eerste halfjaar van 2020 ontvingen 360 start-ups in Duitsland venture capital. Dat is acht procent meer dan vorig jaar, maar de investeringssom ligt met 2,2 miljard euro wel acht procent lager.

Het zijn de fintechs en starters in mobiliteitssferen die worden getroffen door de aarzelende houding van investeerders. Deze twee takken zagen de toestroom van geld namelijk slinken, terwijl softwarebedrijfjes juist meer financiering kregen.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Ernst & Young in Duitsland. De boekhouder constateert dat vooral de hele grote deals, die waar honderd miljoen euro of meer mee is gemoeid, minder vaak werden gesloten. De kleinere bedrijven daarentegen hadden minder last van coronakrimp dan in eerste instantie werd gevreesd. Dat komt niet per se door overheidssteun, want die lijkt maar mondjesmate door te komen.

EY constateert verder dat de helft van het VC-geld naar start-ups in Berlijn ging. Hoewel in absolute zin indrukwekkend, blijkt dat verhoudingsgewijs een grote klap. Een jaar eerder haalden start-ups in de hoofdstad bijna het dubbele binnen. Het aantal starters in Berlijn dat venturecapital ontving, daalde met veertien procent tot 149.

Starters in de zuidelijke deelstaat Beieren daarentegen hadden de wind mee. Het aantal bedrijfjes dat geld ontving, groeide met zestig procent tot 83 en de geldstroom zwol aan van 204 miljoen in 2019 naar 773 in de eerste zes maanden van 2020.

EY zag het aantal deels van maand op maand teruglopen. Investeringen die in januari werden gedaan, begonnen procesmatig vaak al eind zomer 2019. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn investeerders terughoudender en is het logisch dat er minder deals worden gedaan. De schrijvers van het rapport spreken over ‘een terugkeer naar normaal na een periode van oververhitting en meer focus op kwaliteit’.

Foto: zoetnet (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond