Deel dit artikel
-

MMS nog lang niet op hoogtepunt

Jeroen van Glabbeek, CEO van CM Groep, besprak donderdag op eDay de stappen die doorlopen moeten worden om een goede mobile marketingcampagne neer te zetten. De zelfbenoemd trendwatcher op het gebied van mobiele telefonie gelooft nog heilig in de doorbraak van mms.

Van Glabbeek: "De gsm bestaat al twintig jaar, de mogelijkheid om te sms’en al vijftien jaar. Toch zijn mensen pas veel later op grote schaal de mobiele telefoon gaan gebruiken en het duurde ook het voor versturen van een sms’jes in zwang raakte. De techniek was er al wel, maar het daadwerkelijke gebruik werd pas later opgepakt." Zo is hij ook nog steeds hoopvol over mms. "Ik denk dat het kan aanslaan, nu gebeurt dat nog weinig." Ook in het mobile marketingaspect biedt mms volgens Van Glabbeek nog veel kansen door de toename in populariteit van het multimediale aspect: video, geluid en foto’s.

Eén van de laatste punten die de CEO van CM Group aanstipt in zijn presentatie is meteen het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel, de trends en ontwikkelingen. Zo spreekt hij over Payter, wat Van Glabbeek de tegenhanger van Rabo mobiel betalen noemt. Payter is onlangs voorzichtig begonnen met een landelijke mobiele uitrol. Opmerkelijk is dat de trendwatcher zelf even aan het idee van mobiel betalen moest wennen: "Ik zag er eerst niet zo veel in, maar blijkbaar vinden veel mensen het toch handig om kleine betaling met de mobiel af te handelen."

Chipknip wordt vervangen

Van Glabbeek weet verder te vertellen dat de chipknip vrij snel wordt vervangen door de mobiele variant: "Je hoort er weinig over, maar de chipknip is niet altijd even veilig. Dit wordt door de banken snel vervangen door betalen met de mobiele telefoon."

Het is een trend die al een tijdje bezig is, mensen willen alles op de mobiel doen. Van Glabbeek: "Radio luisteren, KPN lanceerde tv op de mobiel en dit jaar zijn er voor het eerst minder digitale fototoestellen verkocht omdat de fotofunctie van de mobiel steeds beter wordt."

Door een tekort aan tijd tijdens de presentatie schiet Van Glabbeek wat te snel door nog een interessante ontwikkeling in de mobiele techniek: locatiegebaseerde diensten: "Veel mobiele toestellen zitten nu gps in. Daar worden ook steeds meer diensten omheen gebakken." De klok houdt Van Glabbeek tegen om dieper in te gaan op de verschillende diensten die er al aangeboden worden op dit vlak of die de gebruiker te wachten staan.

Mobiele marketing alleen is zwak

Naast trend en ontwikkelingen moet het crossmediale aspect in het oog gehouden worden bij het opzetten van een mobile marketingcampagne. "Mobiele marketing alleen is zwak", stelt Van Glabbeek. Met alleen het versturen van een sms komt er een lage respons en levert het bij de ontvanger vaak veel irritatie op. Bij Direct Marketing kan er een brief worden gestuurd, inclusief bijlagen. Een sms heeft beperkte ruimte om de boodschap over te brengen. Dus werkt mobile marketing het beste wanneer het gekoppeld wordt aan bestaande media. "Zo wordt in Engeland, waar ze een paar jaar op ons voorlopen, bij outdoor-reclame steeds vaker een sms-nummer ingezet in plaats van een url. Niet iedereen heeft mobiel internet wanneer ze buitenshuis zijn en een url wordt vaak niet onthouden om later weer thuis in te typen."

Per branche stelt Van Glabbeek, moet sms-marketing anders ingezet worden: "Veel bedrijven gebruiken televisie, radio of internetreclame op dezelfde manier om reclame te maken. Bij het gebruik van sms is dit per branche verschillend. Een Donald Duck zet sms in via een abri om een proefabonnement af te sluiten. Magnum gebruikt een sms winactie, de Rabobank gebruikt sms weer om informatie te verspreiden over hockey. Elke branche zet sms anders in, maar kan er wel succes mee behalen op de eigen manier."

Ook het stellen van de doel is volgens Van Glabbeek noodzakelijk: "Hoe voor de hand liggend ook, dit moet van tevoren goed zijn vastgesteld." Een organisatie kan de wens hebben om modern over te komen, geld te verdienen of een proces interactief te maken. "Allemaal plausibele redenen, maar het moet aan het begin van een marketingproces wel duidelijk zijn. Achteraf kan hieraan het succes worden afgelezen."

Deel dit bericht

4 Reacties

Klaas

Wat een hoop spreekt er uit het artikel… ijdele hoop. MMS gaat niet meer doorbreken. E-mail en webservices zijn de nieuwe norm. De consument zit niet te wachten op betalen per bericht en hoeft dat straks ook niet meer. Je betaald een vast bedrag per maand voor data. Communicatie doe je via weblogs, twitter of e-mail. E?n van de populairste telefoons – de iPhone – ondersteund niet eens MMS. De Chipknip wordt vervangen. Maar niet door een mobiel. De Chipknip is onveilig in die zin dat als je de kaart verliest je ook het tegoed daarop kwijt bent. Daartegenover staat dat de betaling heel snel is. De opvolger zal contactloos (RFID) zijn en daarmee nog sneller. Het is niet de bedoeling dat mensen met hun mobieltje gaan freubelen in de rij van de bedrijfskantine.

kabouter plof

Jemig, ik heb die term MMS al lang niet meer gehoord

Wilbur

Ik ben het niet geheel met Klaas eens. Ik ben er juist wel van overtuigd dat 'de mobiel' de Chipknip gaat vervangen. De nadelen van deze kaart zijn juist de voordelen van de mobiele gebruiker: - Je kunt zien hoeveel saldo er beschikbaar is- Je hebt inzicht in de transactiehistorie- En met een 'automatic reload' functie kun je altijd over een door jouw ingesteld saldo beschikken. En dat is toch wel lekker als je weer bij een parkeerpaal staat en het blijkt dat je niet over genoeg saldo beschikt om de parkeerlasten te voldoen…

mark

Ben het ook niet eens met KlaasWilbur slaat de nagel op de kopBetalen met mobiel zit in de lift.MMS is trouwens op alle telefoons mogelijk ..BEHALVE op een i-phone..Dus vraag ik me af wie er zijn policy is moet herzien.. JUIST apple. Iphone bied ook geen deftige bluetooth, geen video, etc.. geen sd card slot.. dus allemaal punten waarop andere mobiele toestellen.. beter in de markt liggen..en kunnen inspelen.. om de "hype" rond de i-phone te doen kantelen..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond