Deel dit artikel
-

Mobiel marketingbureau Velti groeit stevig maar onstuimig

De omzet van het mobiele reclame- en marketingbureau Velti groeide in 2012 met 43 procent tot 270 miljoen dollar. De directie noemt 2013 ‘een jaar van transitie’ en de oprichter annex grootaandeelhouder is niet tevreden over de ontwikkeling van de beurskoers.

Een omzet van 270 miljoen dollar en een nettowinst van 22 miljoen dollar is waar Velti het jaar mee afsluit. De verkopen zullen in het nu lopende jaar niet veel groeien, omdat het bedrijf bezig is met een strategische koerscorrectie.

Uit de toelichting op de jaarcijfers blijkt het bedrijf selectiever wordt in welke klanten het wel en niet aanneemt. Klanten waarbij men veel vooraf moet investeren voor latere opbrengsten, komen niet meer binnen. De nieuwe financieel directeur legt de nadruk op het vergroten van de vrije kasstroom en zekerheid voor de inkomsten voor langere duur.

Vanwege het afstoten van activiteiten in Zuid-Europa, waar Velti zijn oorsprong vindt, is de winst afgelopen jaar met zeven miljoen dollar gedaald.

De verdeling van de omzet:

  • Mobile advertising: 53 miljoen dollar
  • Mobile marketing: 216 miljoen dollar

In 2013 wil Velti zich meer gaan richten op het verder ontginnen van de mobiele marketingtak. Dat moet zich vooral in de Verenigde Staten afspelen, aangezien het daar meer verdient met reclame dan met marketing. In Europa is dat andersom. Met die focus bereidt de onderneming zich voor op de groeide vraag van internationaal werkende merken die niet zozeer vragen om relcame als wel om complete marketingprojecten.

Het bureau, ook in Nederland actief, omschrijft de mobiele marketingwereld nog als versplinterd. Internationale merken besteden hun mobiele opdrachten per land nog steeds aan verschillende lokael aannemers uit. Velti wil zich profileren als loket waar deze partijen voor al hun marketingwerk terecht kunnen. Die herpositionering moet zich dit jaar manifesteren.

Foto: kamshots (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond