Deel dit artikel
-

Mobiele besturingssystemen fundamenteel onveilig

De beveiliging van mobiele besturingssystemen ligt op het niveau van Windows 95. Geïnstalleerde malware heeft ongehinderd toegang tot applicatiebestanden. Gegevens op geheugenkaarten zijn bovendien meestal niet versleuteld.

Dat steeds meer werknemers mailprogramma’s en webbrowsers gaan gebruiken op hun smartphone, kan voor serieuze beveiligingsproblemen gaan zorgen. Dat zegt Toralv Dirro, beveiligingsstrateeg bij McAfee voor de regio EMEA.

Dirro: "Het niveau van beveiliging van mobiele besturingssystemen is erg vlak, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Windows 95. Er is geen beveiliging: elke applicatie kan toegang krijgen tot elke andere applicatie. Ze kunnen gewoon elkaars bestanden lezen. Dat probleem geldt voor vrijwel elk mobiel besturingssysteem. Dus als je erin slaagt malware op een smartphone te installeren, bijvoorbeeld via de browser, dan is er volop ruimte voor aanvallen."

Duur servicenummer bellen

Criminelen kunnen op allerlei manieren misbruik maken van deze inherent onveilige situatie. "Als je erin slaagt de telefoon over te nemen, dan kun je rechtstreeks schade toebrengen aan de eigenaar door zijn telefoon bijvoorbeeld jouw extreem dure servicenummer te laten bellen."

De data op geheugenkaarten is bovendien in veel gevallen niet versleuteld. "Dus als je je smartphone verliest, kan een ander gewoon de geheugenkaart eruit halen en die lezen met de kaartlezer van zijn computer. En omdat steeds meer mensen hun mail lezen op hun smartphone, bevinden je bedrijfsgeheimen zich ook op je telefoon."

Symbian

Volgens Dirro zijn alle mobiele platformen – Windows Mobile, iPhone, Android, BlackBerry OS en Symbian – allemaal ongeveer even kwetsbaar. "Voor sommige is het beveiligingsprobleem groter dan andere, maar de beveiliging van elk van die platformen kan gekraakt worden."

"Neem Symbian. De oudste versies van Symbian zijn erg veilig, omdat je er niets op kunt installeren. Andere Symbianplatformen hebben een vlak beveiligingsmodel. Weer andere versies hebben dat probleem minder. Hoe dan ook: het zou niet eerlijk zijn te zeggen dat het probleem alleen bij Symbian ligt."

"Ook voor de iPhone zijn er al heel wat beveiligingsgerelateerde patches uitgebracht. Sommige zijn ook misbruikt, bijvoorbeeld om de simlock te verwijderen. Maar opnieuw: het probleem blijft zeker niet beperkt tot de iPhone."

Internetbankieren

In ontwikkelingslanden spelen volgens de beveiligingsexpert nog grotere problemen. "Smartphones beginnen computers te verdringen in sommige voormalige ontwikkelingslanden, waar geen echte internetinfrastructuur aanwezig is. Zoals bijvoorbeeld Zuid- Afrika: dat is een behoorlijk ontwikkeld land, maar ze hebben geen volledige internetinfrastructuur. Het mobiele telefoonnetwerk is er echter veel uitgebreider dan in Europa. De banken zijn daarom van plan om smartphones in te zetten voor online bankieren."

Bron foto: KB35 (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond