Deel dit artikel
-

Mobiele operators mogen elektronische kassa worden

Mobiele telecomaanbieders en internetbedrijven mogen verstrekkers van elektronisch geld worden. Daardoor kunnen ze bij hun klanten geld innen voor digitale diensten van derden. De afrekening vindt via de maandelijkse factuur plaats.

Dat is het gevolg van de inwerkingtreding van een nieuwe Europese richtlijn over elektronisch geld-instellingen. De richtlijn wordt per 1 november 2009 van kracht. Het Europees Parlement nam de richtlijn eind vorige week aan (download PDF).

De nieuwe richtlijn versoepelt de bestaande regels voor bedrijven die elektronisch geld willen kunnen innen en verwerken. Nieuwe toetreders hoeven niet meer 1 miljoen euro startkapitaal te hebben, maar 350.000 euro. Ze mogen geen krediet verstrekken, noch rente vragen maar wel commissievergoedingen tot 2 procent.

Voor de consument komt het er op neer, dat hij tot maximaal 250 euro stort in een prepaid account bij een elektronisch geld-bedrijf. Uit die bundel, waarvan de waarde op een apparaat of in een centrale database is opgeslagen, kan hij betalingen verrichten voor producten of diensten. Die aankopen consumeert hij op zijn telefoon of computer. Eén persoon mag per kalenderjaar maximaal 2.500 euro afrekenen.

Het vooruitbetaalde tegoed moet direct opeisbaar zijn door de klant. De elektronisch geld-instellingen vallen buiten regelingen voor bankgaranties, maar staan wel onder controle van de lokale financiële autoriteiten.

Op Europees niveau wordt al een decennium gesteggeld over de details van de richtlijn.

De Europese Commissie zegt de elektronisch geld-markt een “tweede kans te geven” en verwacht dat er in 2012 voor 10 miljard aan elektronische euro’s zal circuleren. Via bedrijven als Paypal, dat ook al aan de oude regels voldoet, is nu rond de 1 miljard euro in omloop, versus 600 miljard chartaal geld.

Of en, zo ja, welke mobiele operators en internetbedrijven plannen hebben met elektronisch geld is niet bekend. Het staat echter vast dat bedrijven als T-Mobile, Orange, Paypal en Vodafone in de afgelopen jaren actief deelnamen aan de Brusselse lobby.

Foto: dyobmit (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond