Deel dit artikel
-

Moxmo breidt uit naar Duitsland

Mobiele betaaldienst Moxmo heeft het Duitse Paybox overgenomen en voegt daarmee 260 duizend klanten toe aan het eigen bestand. In Nederland vergaat het Moxmo nog weinig succesvol, er zijn tot op heden tweeduizend klanten en eerder dit jaar diende de betaalinfrastructuur in zijn geheel vervangen te worden. De combinatie met de klantenkring van Paybox verhoogt de vraag naar Moxmo op de Nederlandse markt, verwacht het bedrijf.

Het Duitse Paybox ging in 2000 van start als betaalprovider en had Deutsche Bank als aandeelhouder. De betaalprovider, met name gericht op mobiel betalen, kreeg de opdracht mee de Europese markt te veroveren, het startte daarop activiteiten in Spanje, Oostenrijk en Zweden.

Eind vorig jaar strandde Paybox toen Deutsche Bank als onderdeel van een 'heroriëntatie' besloot het belang in Paybox van de hand te doen. Het management van het bedrijf werd de nieuwe eigenaar, maar zag zich in januari al genoodzaak bekend te maken dat Paybox de activiteiten zou moeten staken. Alleen in Oostenrijk, waar Mobilkom Austria al eerder Paybox had overgenomen, bleef de betaalprovider actief.

"Er waren meerdere belangstellenden voor het Duitse klantenbestand, maar tot een overeenkomst kwam het niet", zegt directeur Maurits Regenboog van Moxmo . "Het bestand diende echter wettelijk gezien voor 1 juli verkocht te worden, we hebben ze op het laatste moment nog een elegante oplossing kunnen aanbieden." Hoeveel er precies door Moxmo-eigenaar Global Payways is betaald voor de Duitse activiteiten van Paybox wil Regenboog niet zeggen.

Het Duitse bestand bestaat uit 260 duizend klanten, die elk 9,50 euro per jaar aan abonnementsgeld betalen voor het gebruik van Paybox. Er zijn enkele duizenden partijen in Duitsland die Paybox als betaalmiddel accepteren. Regenboog: "Alle grote webwinkels doen mee. Ongeveer 95 procent van de omzet via Paybox in Duitsland wordt nu behaald bij 285 websites."

Zover is Moxmo in Nederland nog lang niet. In oktober ging de 'mobiele portemonnee' van start, waarbij het telefoonnummer gekoppeld is aan een Moxmo-rekening en er met het intoetsen van een pincode op de mobiele telefoon geld overgemaakt kan worden vanaf deze rekening naar bijvoorbeeld een webwinkel. Bijstorten op de Moxmo-rekening gebeurt vanaf de eigen bank- of girorekening. Acht maanden na de start telt Moxmo volgens Regenboog "ongeveer tweeduizend" betalende klanten die elk 7,50 euro per jaar betalen. Bij de lancering zei Moxmo nog dat het op 250 duizend aanmeldingen binnen een jaar rekende.

Nieuw platform
"Het is minder dan we hadden verwacht", geeft Regenboog toe. "Begin dit jaar hebben we een nieuw platform voor Moxmo gebouwd, daarmee zijn we enige tijd niet actief geweest en dat zien we terug in het aantal aanmeldingen." De reden voor het opzetten van een nieuw platform is "ontevredenheid" over de tot dan gebruikte infrastructuur, zegt Regenboog. "Het voldeed niet aan de kwaliteitseisen die we stellen voor financiële transacties." Op de vraag waar het andere systeem tekort schoot wil Regenboog geen antwoord geven, hij zegt wel dat er "dingen zijn gebeurd die we niet prettig vonden", maar of het heeft geleid tot onveilige situaties voor klanten wil hij niet zeggen. Verder vond er ook een wisseling aan de top plaats, waarbij Werner Schrijver, oud-commercieel directeur van Ben en daarna directeur commerciële diensten bij Moxmo, op de achtergrond is geraakt. "Hij is nu met vakantie", is het enige dat Regenboog erover kwijt wil.

Moxmo is als betaalmiddel ook nog niet zo breed geaccepteerd als Paybox, er zijn nu rond de twintig webwinkels die de mobiele portemonnee van Moxmo als betaalmethode aanbieden, waaronder Belcompany en NLstore. Toch verwacht Regenboog dat zijn bedrijf eind dit jaar break-even draait, op basis van de Duitse klanten. "Die leveren ons per jaar aan omzet al 2,5 miljoen euro op. Bovendien verwachten we een positieve uitstraling naar de Nederlandse markt. Klanten van Moxmo kunnen bij veel meer winkels mobiel betalen en Nederlandse webwinkels zien een veel grotere klantenkring dan voorheen."

Deel dit bericht

5 Reacties

H. Verwey

Volgens mij hebben ze alleen het klantenbestand overgenomen, niet Paybox zelf. Diezelfde klanten zijn er in ieder geval nog niet helemaal klaar voor Moxmo; getuige de nieuwsgroepen:  http://groups.google.com/groups?hl=nl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&threadm=bdi9mo%24gas%2402%241%40news.t-online.com&rnum=3&prev=/groups%3Fhl%3Dnl%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26q%3Dmoxmo%26sa%3DN%26tab%3Dwg%26lr%3D  Denk dat ze zich (net als eerder dit jaar) iets te snel rijk rekenen om een Duiter 9,50 Euro uit de zak te kloppen voor niets.

A.Treur Jr.

Haast is slechte raadgever. Alle partijen die geld steken of gestoken hebben zien hun geld nu naar he 'oosten' vervliegen. Hoe kunnen serieuze partijen zich nou zo vergissen en geld stoppen in monetaire stoomtreinen terwijl een HSL op komst is.

Zentbeer

Beste A. Treur jr. Op welke monetaire HSL doel je dan?

Wusth

Tweeduizend klanten? In een jaar tijd? Kan iemand het licht achter me uitdoen?

A.Treur Jr.

Voor Zentbeer. Dat is 1 de rest zal volgen.   http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=388680/sc=b59476

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond