Deel dit artikel
-

Muziekserie deel 6: Slot

De afgelopen dagen behandelde Emerce verschillende facetten van muziekverkoop via internet, waaronder de nieuwe sites, het aanbod en de de illegale muziekverspreiders. Vandaag in het laatste deel enkele verwante onderwerpen, aangevuld met overzicht van links voor meer informatie over muziek en internet.

Machtsmonopolie?
Vijf platenmaatschappijen hebben gezamenlijk 85 procent van de markt in handen. Wanneer deze gaan samenwerken om via internet muziek te verspreiden worden er wenkbrauwen gefronst. In oktober sommeerde het Amerikaanse ministerie van Jusitie Pressplay en MusicNet documenten te overhandigen waarin de opzet van de sites uit de doeken zou worden gedaan.

Staan de sites straks in hetzelfde beklaagdenbankje als Napster, maar dan met een andere aanklacht? Zover zal het niet komen, er is sprake van concurrentie tussen de platenmaatschappijen onderling, ook biedt bijvoorbeeld MusicNet de dienst aan onder een 'white label' aan andere sites. "Het doel van dit onderzoek is andere partijen die ook in deze markt willen concurreren een steun in de rug te geven", aldus Marc Greenberg, advocaat en professor aan Golden Gate University tegenover ABC News. "Hiermee krijgen andere aanbieders het signaal dat ze enige bescherming genieten vanuit het ministerie."

Bootlegs
Het Amerikaanse bedrijfje Digital Club Network bezorgt platenmaatschappijen nieuwe hoofdbrekens. Het heeft conctracten met verschillende concertzalen en clubs in de Verenigde Staten om concerten rechtsstreeks via internet uit te zenden. In een aanvullende deal kwam daarbij het recht om ook cd's te maken van deze uitzendingen en deze te verkopen. De eigenaar zegt dat de bands 25 procent van de royalties zullen krijgen over iedere verkochte cd, aanzienlijk hoger dan bij studio-opnamen.

Platenmaatschappijen vrezen deze 'bootlegs' zullen verschijnen zodra een band populair wordt. Uit onderzoek van Digital Club Network blijft dat veertig van de opgenomen bands sindsdien 120 miljoen (studio-) albums hebben verkocht.
met name verschijnen als een van de bands waarvan een uitzending is gemaakt ineens populair wordt. Uit een artikel in the New York Times waarin melding gemaakt wordt van de cd-verkopende webcaster blijkt dat niet iedere band op de hoogte is van het contract dat ook de verkoop van live-cd's kan inhouden. Sommigen juichen het toe, omdat ze de inkomsten aanzienlijk hoger vinden dan via reguliere opnames. De eigenaar van het bedrijf, Andrew Rasiej, zegt dat hij geen materiaal zal uitbrengen waar de artiest niet mee kan instemmen.

Belasting
Waar de import-cd uit de Verenigde Staten duurder in de Nederlandse winkel ligt, geldt dit niet voor het gedownloade MP3-bestand. Dat moet anders, aldus de EU. Het ijvert al enige tijd om voor downloads van buiten de EU – overwegend bij Amerikaanse bedrijven – belasting wordt geheven. Onlangs ging Engeland akkoord met een voorstel daartoe, nadat het geruime tijd had dwarsgelegen. Engeland wilde dat de EU zich zou aansluiten bij het moratorium op e-handel, dat geldt in de Verenigde Staten. Na een stevige discussie in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden werd deze vrijstelling van de sales-tax (een soort Btw) voor webwinkels in oktober verlengd. Maar niet voor de voorgestelde vijf jaar, maar slechts twee jaar.

Wanneer de Europese wetgeving is aangenomen – dat zal nog wel enige tijd in beslag nemen – dient een bedrijf van buiten de EU in de EU een vestigingsplaats te kiezen. In dat land wordt de belasting opgelegd en geïnd – waarschijnlijk door een derde partij – waarna het geld naar het land wordt gestuurd waarin de internetter die de download heeft gekocht is gevestigd.

Links uit de gehele Muziekserie, plus aanvullingen:

Muzieksites 1
Overwegend betaalde, maar ook gratis downloads
MP3.com
Napster
Pressplay (distributie via Yahoo en MSN)
MusicNet
Vitaminic
MTV.com

Muzieksites 2
Onbetaalde downloads (via filesharing)
KaZaA
MusicCity
Grokster
Gnutella
Aimster
Audiogalaxy.com

Radio
Overwegend streaming music, maar in sommige gevallen ook gratis en/of betaalde downloads
Echo Networks
MusicMatch.com
Launch (onderdeel Yahoo, vanaf maandag live)
Listen.com

Digital Service Providers
Fullaudio
MP3.com

RIAA
Machtige belangengroep van muziekproducenten (platenmaatschappijen) in de Verenigde Staten. Nam het voortouw tegen Napster, en recent tegen Fasttrack, maker van de software die ondermeer gebruikt wordt door KaZaA.

SDMI.org
Het Secure Digital Music Initiative (SDMI) een een forum waarin 180 bedrijven en organisaties zijn vertegenwoordigd. Doel is ondermeer auteursrechten te beschermen, stimuleren van muziekdownloaden, stimuleringn van technologieen voor muziekdistributie. Het heeft ondermeer een keurmerk ingesteld voor distriibutietechnieken, genaamd DMAT (Digital Music Access Technology).

The Harry Fox Agency en de National Music Publishers&#39 twee belangengroepen namens de muziekuitgevers. De eerste is onderdeel van de laatste. De NMPA vertegenwoordigt achthonderd muziekuitgevers. Op de site zijn talloze links te vinden naar soortgelijke organisaties in andere landen.

Buma/Stemra
Belangenvereniging van muziekuitgevers en muzikanten in Nederland. Deed vorige week nog een inval in Amsterdam bij een internetprovider, waarbij het servers weghaalde waarop illegaal muziek was te downloaden.

Website van Ministerie van Jusitie over auteursrecht in de digitale omgeving, voorzien van een discussieforum en concept-wetsvoorstel.

Kritiek van professor Bernt Hugenholtz, commissielid Auteursrechten, op het door de ministerraad goedgekeurde wetsvoorstel. (Planet Multimedia)

Recht.nl ; dossier Auteursrechten Online

Digmedia.org de Digital Media Organisation, belangenbehartiger van bedrijven die muziek, video, beeld verspreiden via internet. Heeft ook een Europese tak.

WIPO.org , onderdeel van de VN, gericht op "het promoten en beschermen van werken van de menselijke geest".

Richtlijn Auteursrecht van de EU (Ministerie van Justitie)

Salestax (ondermeer vrijstelling van belasting op downloads)
Webwinkels in de Verenigde Staten zijn in oktober wederom vrijgesteld van het betalen van de salestax, de belasting die vergelijkbaar is met de Btw. De maanden ervoor leidde de salestax tot een stevige discussie in de Amerikaanse politiek.

Download-tax , artikel op Ananova.com over de belasting op downloads. Zie ook de artikelen op Emerce en WebWereld .

Musicjournal.org
Online uitgave met nieuws en achtergronden over de muziekwereld, nadeel: pas dit jaar gestart. Wel artikelen over Vitaminic en digitale distributie van muziek .

Dossier muziek/video van Emerce
Met daarin alle berichten die er het afgelopen jaar over muziek en video verspreiding via internet zijn verschenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond