Deel dit artikel
-

Muzieksite Pressplay heft beperkingen op

Pressplay, de door Sony en Universal opgerichte muzieksite, heeft de abonnementen aantrekkelijker gemaakt. De site biedt nu toegang tot de hele catalogus voor een vast bedrag. Het is een teken dat de muzieksites nog zoeken naar een aantrekkelijke kostenstructuur en daarbij meer oog hebben voor wat de klanten willen.

Pressplay houdt de diensten nog steeds beperkt tot de Verenigde Staten, hoewel het eerder nog meldde begin dit jaar ook de overstap te wagen naar Europa. De site ging afgelopen december van start. Inzage in het aantal abonnees heeft Pressplay nog niet willen geven. Ongeveer gelijktijdig ging een andere muzieksite voor legaal downloaden van start, MusicNet , opgezet door Bertelsmann (BMG), Warner Brothers en EMI, de laatste is ook betrokken bij Pressplay. Ook MusicNet is alleen toegankelijk voor internetters in de Verenigde Staten.

Het lijkt er nu op dat de oorspronkelijke prijsstructuren van deze sites doorbroken worden. In de oude opzet bij Pressplay waren er vier soorten abonnementen, wie meer betaalde kreeg toegang tot meer muziek. Een eveneens beperkt aanbod heeft MusicNet: honderd downloads en honderd streams (radiokanalen) voor 9,95 dollar per maand, zonder de mogelijkheid de muziek op een cd te branden.

In de nieuwe opzet biedt Pressplay toegang tot de gehele catalogus voor een bedrag van 9,95 dollar per maand. Wie het duurdere abonnement neemt (17,95 dollar) krijgt de mogelijkheid om de songs op de PC te bewaren en tien van de tracks op een CD te branden. Bij het goedkopere abonnement zijn de tracks alleen beschikbaar zolang het abonnement loopt. Twee andere mogelijkheden die Pressplay biedt zijn het overhevelen van bestanden naar portable spelers, zoals een MP3-speler, en ook de mogelijkheid om extra downloads bovenop het abonnement te kopen. Dat gaat per 5, 10 of 20 stuks, ze kosten respectievelijk 5,95, 9,95 en 18,95 dollar.

Het omver halen van de abonnementenstructuur door Pressplay past binnen het streven om de betaalde muziekdiensten aantrekkelijker te maken. Er is al geruime tijd twijfel of er wel genoeg animo is voor het nemen van een betaald abonnement, waarvoor de consument dan een klein aanbod krijgt met allerlei restricties. Naar verwachting zullen andere muziekaanbieders het voorbeeld van Pressplay volgen en hun diensten ook aanvullen met voor consumenten aantrekkelijke zaken, met name meer zeggenschap over de muziek die gedownload wordt. Enkelen werken al aan uitgebreidere toepassingen die meer in de buurt komen van de mogelijkheden zoals internetters die gewend zijn via Napster en KaZaA.

Listen.com is hiermee vergevorderd met zijn dienst Rhapsody waar de vijf grote platenmaatschappijen aan meewerken, MusicNet kondigde onlangs aan toch ook het branden van tracks op cd's te gaan aanbieden. Cruciaal, althans volgens analisten, wordt de mogelijkheid om muziek ook te verplaatsen naar portable spelers, iets waar Pressplay nu mee komt. Onlangs kondigden Sony en Universal aan downloaden aantrekkelijker te willen maken, onder meer door ook deze mogelijkheid voor gebruik op een portable speler aan te bieden.

Het ontbreekt Pressplay nog steeds aan de catalogi van BMG en Warner. Het verwacht snel met deze partijen overeenkomsten te kunnen sluiten. Pressplay heeft nu rond de 100 duizend tracks in theorie beschikbaar, aldus Cnet, maar 20 procent daarvan komt nog niet in aanmerking voor de permanente download via het duurdere abonnement. Rechten met EMI zijn daarvoor nog niet afdoende geregeld.

Deel dit bericht

2 Reacties

Richard

Het heeft even geduurd. Eindelijk komen de platenmaatschappijen met diensten waarop de consumenten hebben zitten wachten. Hoe vaak heb je de situatie niet dat je op zoek bent naar een bepaald nummer, maar het nergens kan vinden? Of dat je van een artiest een aantal nummers wilt hebben, maar de cd uitverkocht is? Met o.a. Pressplay ben je niet meer afhankelijk van het assortimentsbeleid van winkels. Gelet op op de beperkte verkoopruimte, maken de winkels keuzes m.b.t. assortiment. Heb je een andere voorkeur, heb je in de huidige situatie gewoon pech. Al met al, ook de platenmaatschappijen gaan met de tijd mee. Het hele gedoe van de bescherming van CD-verkopen was eigenlijk niet houdbaar in deze internettijdperk. Over een tijdje praten we over muziekmaatschappijen en niet meer over 'platen'maatschappijen.

radja

Tja.. pressplay heeft het ook niet begrepen. - de free trial werkt niet- er is extra software nodig- het bestandsformaat is wma, en is dus niet platformonafhankelijk. het was beter een open formaat te gebruiken, b.v. ogg vorbis.- alleen artiesten van een klein aantal platenmaatschappijen, dus net zo beperkt als een platenwinkel.- streams mogen niet opgenomen worden Al met al weer herrie om een niets-zeggend 'initiatief', geef mij maar gewoon mijn anonieme peer-to-peer verbinding, met open bestandsformaat, multi-platform tools, geen extra restricties, en geen vage downloads. Leuk geprobeerd, maar Kazaa wint nog steeds in mogelijkheden, prijs, gemak en gebruik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond