Deel dit artikel
-

MWC21: Starlink rekent op half miljoen gebruikers

Satellietnetwerk Starlink rekent op een half miljoen gebruikers binnen twaalf maanden. Dat vertelde Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, zojuist op het Mobile World Congress in Barcelona.

Vanaf augustus bereiken de satellieten van Starlink al het grootste deel van van aarde, met uitzondering van de polen.

Op dit moment zijn ongeveer 1500 van de Starlink-satellieten operationeel, maar dat moeten er binnenkort 1800 zijn.

Toezichthouder FCC gaf onlangs goedkeuring aan een plan van SpaceX om Starlink-satellieten in een lagere baan om de aarde te brengen. De ruimte daarboven is toegewezen aan Project Kuiper, het satellietproject van Amazon.

Musk zegt dat er nauwelijks vertraging is. “Je kunt zelfs gamen”. Gebruikers betalen 100 dollar per maand, met daarbovenop 500 dollar voor een makkelijk te installeren schotel. “We verkopen schotels momenteel tegen verlies, we hopen de kosten omlaag te brengen, en de prijs voor eindgebruikers omlaag te brengen naar 250 dollar.”

Musk ziet Starlink als een aanvulling op 5G en glasvezel, met name in gebieden waar nauwelijks bereik is. Om die reden wil Musk ook samenwerken met telecombedrijven. “Ik kan ze nog niet noemen, maar twee telecompartijen gaan onze diensten aanbieden, met anderen zijn we in gesprek. Zij zien de meerwaarde, want vaak moeten ze om bijvoorbeeld een vergunning te verkrijgen ook 5G aanbieden in gebieden waar heel weinig mensen wonen. Dat kun je beter via Starlink doen.”

Starlink is het zoveelste bedrijf dat breedbandinternet via satelliet aanbiedt. Nagenoeg voorgangers gingen failliet. “De meeste waren al bankroet voordat ze satellieten hadden gelanceerd. Een van onze doelstellingen is om niet failliet te gaan,” aldus een lachende Musk.

Volgens Musk zijn veel projecten mislukt omdat verouderde ‘technologie van de grond’ werd gebruikt. “Met ons systeem kun je zonder onderbreking in microseconden schakelen tussen satellieten. Een ander voordeel is dat we heel snel satellieten in een baan om de aarde kunnen brengen, en dus oudere systemen door nieuwe generaties kunnen vervangen.”

Hij erkende dat flinke investeringen nodig blijven. Er is al zo’n 10 miljard dollar uitgegeven. “Reken op 20 tot 30 miljard de komende jaren.”

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond