Deel dit artikel
-

MWC: Mobiele app tegen burnout

Een stukje Nederlandse trots is deze week op het Mobile World Congress te zien in de stand van het EIT ICT Labs, een consortium van bedrijven, universiteiten en onderzoekscentra. Een biosensor ontwikkeld door Philips, verder uitgewerkt door de TU Eindhoven, ter voorkoming van een burnout.

De stressmeter moet om de pols worden gedragen en geeft samen met een Android-app (iOS volgt later) inzicht in bijvoorbeeld stresspatronen gedurende een langere periode aan de hand van een e-calender. Dat kan nuttig zijn voor behandeling van overspannenheid. “Bij de behandeling heb je in elk geval iets om op terug te vallen”, zegt onderzoekster Johanna Mercurio tegen Emerce. “Een behandelend arts moet nog te vaak afgaan op wat patiënten hem of haar vertellen.”

De app laat de stress zien in kleurrijke figuren. Donkere kleuren geven verhoogde stress aan. Op hetzelfde principe is de Affective Health Meter gebaseerd, die door de Zweedse startup MirrorMirror zal worden uitgebracht. Hiermee kunnen meer algemene fysiologische effecten worden gemeten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook de stressmeter op de markt komt. “We zijn hem nu aan het testen bij arbeidsorganisaties, met name onder docenten, een voor de hand liggende risicogroep als het om stress gaat”, zegt woordvoerster Else Embregts tegen Emerce.

Het prototype, dat bijna even groot is als een luxe horloge, moet nog wel flink kleiner worden gemaakt.

EIT ICT Labs is een netwerk dat vijf fysieke locaties telt. In Nederland is dat de High Tech Campus in Eindhoven. De andere locaties zijn Berlijn, Helsinki, Parijs en Stockholm. Nederlandse deelnemers in het consortium zijn Philips, het Nederlands Instituut voor Research naar ICT (waarin al het ICT-onderzoek van 3TU, het samenwerkingsverband van de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente is ondergebracht) en Novay (Enschede, het vroegere Telematica Instituut), TNO-ICT, CWI (Amsterdam) en ESI (Eindhoven). In Nederland ligt de nadruk vooral op gezondheidstoepassingen.

Medische apps zijntegenwoordig  geen uitzondering meer, maar steeds meer medische apps worden voorzien van slimme sensoren. Inmiddels is er ook al een mobieltje dat met behulp van de ingebouwde camera een monster urine kan analyseren op zo’n 25 kwalen. De toepassing, het geesteskind van Myshkin Ingawale, zou kunnen worden ingezet voor de diagnose en behandeling van diverse ziekten in met name ontwikkelingslanden. Daarbij moeten gebruikers een standaard teststrip in de opgevangen urine steken.

Deel dit bericht

1 Reactie

lise

Beste medewerker van Emerce.nl
Ik doe met school onderzoek naar biosensoren als deze. Ik ben dus veel met dit onderwerp bezig. Uw artikel komt erg goed van pas bij mijn onderzoek. Toch heb ik een vraag: Hoe meet het horloge de stress? ,hoe duur is de meter? en Wat zijn de specificaties?
Het zou erg fijn zijn als u de mogelijkheid heeft mijn vraag te beantwoorden of me door te verwijzen naar een bedrijf of persoon die hier nog meer van weet.
Alvast heel erg bedankt voor de tijd en moeite.

Met vriendelijke groet,
Lise

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond