Deel dit artikel
-

Napster: Onbeperkt downloaden hooguit 9,95 dollar per maand

Napster zegt dat het de muziekindustrie voor 1 miljard dollar aan inkomsten kan bezorgen over een periode van vijf jaar. Gisteren gaf Napster nadere invulling aan de plannen voor een betaalde dienst . Deze zomer gaat Napster in de nieuwe vorm van start, de abonnementen die de muzieksite gaat instellen zullen tussen de 2,95 en 9,95 dollar kosten.

De vijf grote platenmaatschappijen krijgen van Napster gezamenlijk 150 miljoen dollar per jaar. Het gaat om EMI, Warner Music, Vivendi Universal, Sony en Bertelsmann Music Group. In principe krijgt elk van de vijf grote platenmaatschappijen 30 miljoen dollar, maar dit zal variëren naargelang de hoeveelheid muziek die er per platenmaatschappij gedownload wordt.

Voor kleinere platenmaatschappijen is er een bedrag van 50 miljoen dollar per jaar te verdelen. Zij worden eveneens betaald op basis van de hoeveelheid muziek die de Napster-abonnees downloaden.

Gebruik van Napster gaat gebeuren – volgens Napster al deze zomer – op basis van een abonnement. De muzieksite biedt straks twee mogelijkheden, een 'basic membership' en een 'premium membership'. In het eerste model is het aantal nummers dat gedownload mag worden beperkt, bij het tweede model is dit aantal onbeperkt. De definitieve bedragen voor het lidmaatschap moeten nog vastgesteld worden, maar zullen voor het 'basic' model tussen de 2,95 en 4,95 dollar bedragen en voor het 'premium' model tussen de 5,95 en 9,95 dollar per maand.

Zie ook: &#34

Deel dit bericht

9 Reacties

Mike

Krijgen we voor dat geld dan ook de cd-cover erbij? Kijk, eerst miljoenen mensen lokken met gratis handel en er dan geld voor gaan vragen, dat werkt niet. Alternatieven genoeg….Ze hadden gelijk met geld vragen moeten beginnen, en dan misschien langzaam opbouwen. Kijk F 25,- is toch 4 pakjes sigaretten!! laten we wel reeel blijven.

bosch

54 miljoen huidige gebruikers a $4.95 = $267.3 miljoenechter naar schatting zal slechts een deel van de huidige napster gebruikers ook gebruik van de betaalde dienst maken (stel 25% – waarschijnlijk aan de hoge kant) dan blijft er nog 66 miljoen dollar over (op jaarbasis: ong. $800 miljoen). Een miljard voor de schikking, 150 + 50 voor de platenindustrie (voor 5 jaar). Komt dus neer op 400 miljoen dollar per jaar voor een periode van 5 jaar bij een omzet van 800 miljoen (zeer waarschijnlijk groeiende in die 5 jaar).(pas wanneer meer dan 7/8 van de huidige gebruikers weggaat, en de groei nul is krijgen ze op 'korte' termijn een probleem). Tel hierbij dan nog eens alle informatie over persoonlijke gegevens vd gebruikers (credit card en NAW + muziekkeuzes). etc etcHahaha, briljant. 

napsterrap

Hmm ze redden dat nooit. Er komen vanzelf gnutella-achtigen op de markt diegebruiksvriendelijke programma's zullen maken die gratis blijven. Napster zal failliet gaan met deze strategie.

Frank van Bruggen

De kracht van Napster is toch echt dat gebruikers muzieknummers beschikbaar stellen aan de wereldwijde jukebox en daarmee het recht hebben om door middel van de simpele interface gebruik te maken van de content van deze jukebox? Ik denk echter dat gebruikers die moeten betalen voor toegang tot de jukebox, naast dit lidmaatschap niet ook nog eens muzieknummers ter beschikking gaan stellen. Gevolg: de jukebox zal op raken en daarmee veel minder aantrekkelijk voor de gebruikers. Gebruikers gaan dus uiteindelijk betalen voor toegang tot minder content. Een alternatief voor deze wijze waarop Napster haar exploitatiemodel opzet, zou kunnen zijn om de gebruikers een deel van hun betaalde membership terug te laten verdienen door ze te belonen voor bijv. elk ingezet muzieknummer. Zo kunnen de kosten van het lidmaatschap (gedeeltelijk) worden tergverdiend door de gebruikers. Conclusie blijft echter dat een betaald lidmaatschap het begin van het einde is voor Napster. Lang leve de gratis concurrenten van deze functionaliteit! Oladiheee!

Roel

Goodbye 2 Napster, hello 2 iMesh, gnutella, … x 25Zouden ze nu werkelijk denken dat ze dit probleem kunnen aanpakken ?!

bosch

Met de hoeveelheid persberichten over Napster is het moeilijk je voor te stellendat imesh, audiogalaxy, gnutella, napigator, wrapster of welke andere p2p app ooit weer die naamsbekendheid krijgt die Napster heeft. Het gros van de Napster gebruikers (en zeker het merendeel van de journalisten) heeft geen notie van de alternatieven.Zelfs al zouden er andere populaire programma's zijn/komen, Napster maakt duidelijk de gok dat er toch een paar miljoen betalende gebruikers zullen zijn.over de kansen weet ik niets, echter er zijn gelukkig maar twee mogelijkheden, de eerste levert de investeerders een enorm probleem op (ong. 2 miljard $ groot), de andere zal een ongekende winst brengen.Stel dat alle schikkingen aanvaard worden, dan is het slechts wachten op het eerste bericht dat er >6 miljoen gebruikers over blijven en de grootste money-machine is een feit. Zou zelf liever hieraan meedoen dan aan een (bijv.) boo.com/recipeweb.com/South Sea Company (al is dat laatste wel wat lang geleden) of een Begaclaim.

dirk giese

En wat als ik met vrienden op een feestje enkele van mijn cd's ruil? Ren ik toch ook niet meteen naar de BUMA, STEMRA, Bertelsman of EMI of weet ik wie. Of zijn we dan ook strafbaar?? In principe is bestanden ruilen (MP3) eigenlijk hetzelfde, alleen is het op een digitaal feestje met 10-duizenden ingelogde muziek (of zomaar computeren) liefhebbers. Precies gelijk aan cd-tjes ruilen dus naar mijn bescheiden Hongaarse mening… DG, Hongarije.

Marco

Waar iedereen aan voorbij gaat is de kracht van het gratis aanbieden van spullen. Waarom werd de Commodore 64 een success en niet de MSX computer, omdat je dan makkelijk aan gekopieerde spelletjes kon komen. Waarom kopen zoveel mensen een PC en geen Apple computer? Dan kan je makkelijk aan de nieuwste software komen. Waarom is de playstation zo'n success t.o.v. van de N64? Omdat je die spelletjes kan branden.Of waren het superieure produkten? Ik ben benieuwd hoever de PC het geschopt had t.o.v. van de Apple (lijkt me als produkt toch superieur) als er niet zoveel (gekopieerde) software beschikbaar voor was…

aad

Het is hier fantastisch. Ze denken zeker dat we afhankelijk zijn van napster. Je moet wel begrijpen dat we niets anders doen dan MP3 ruilen. Is dat dan verboden, moet je toch om lachen. Zijn er zat waar je muziek kan 'ruilen'. Laten de platenmaatschappijen eerst maar eens hun kunstmatige prijzen van cd's verlagen.Binnen 'n jaar zal Napster verleden tijd zijn en alleen nog op een verjaardag over gesproken worden. Aad

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond