Deel dit artikel
-

Nationale Blockchain Coalitie presenteert actieagenda

Minister Kamp van Economische Zaken heeft donderdag de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst genomen. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties uit de logistieke, energie- en financiële sector, maar ook kennisinstellingen en overheden. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie.

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk maken om – zonder tussenkomst van een derde partij – gegarandeerd correcte digitale transacties te verrichten. Grote netwerken van leveranciers en klanten kunnen op deze manier veiliger en efficiënter onderling samenwerken.

Hoewel coalitie grote veranderingen verwacht, vergelijkbaar met de opkomst van het internet, stelt woordvoerder René Penning de Vries dat er nog veel moet worden gedaan voordat de technologie klaar is voor grootschalig gebruik: ‘Ontwikkeling en invoering van blockchain vraagt een gecoördineerde aanpak van uitdagingen door partijen uit vele sectoren.’

De actieagenda richt zich allereerst op de ontwikkeling van zogenoemde digitale identiteiten, waarmee personen, objecten en rechtspersonen, digitale transacties kunnen verrichten als onderdeel van een blockchain. Daarnaast werkt de coalitie aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie. Voor kennisontwikkeling zijn afspraken gemaakt over opleiden, kennis delen en vergroten van vaardigheden.

De Nationale blockchain coalitie is een samenwerkingsverband van overheden en bedrijven, waaronder ABN AMRO, ING, de Volksbank, Nationale Nederlanden, Havenbedrijf Rotterdam, Enexis, Alliander, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, Brightlands en de Ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vanuit de kenniskant doen de TU Delft, Universiteit van Tilburg, Radboud Universiteit, Centrum voor Wiskunde en Informatica, NWO en TNO mee. Het maatschappelijk perspectief wordt ingebracht door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond