Deel dit artikel
-

Nationale Vacaturebank blijft ondanks arrest vacatures overnemen

De Nationale Vacaturebank zal advertenties van PCM en Wegener blijven overnemen, ondanks het arrest dat het Gerechtshof te Leeuwarden woensdag gewezen heeft. Het hof verbiedt de Vacaturebank het hergebruiken van een "substantieel deel" van de advertenties. Dat biedt de Vacaturebank echter ruimte door te gaan met overnemen, meent directeur Jan-Peter Cruiming.

In zijn arrest van woensdag stelt het Gerechtshof te Leeuwarden dat de Nationale Vacaturebank in strijd handelt met de Databankenwet door personeelsadvertenties van de krantenuitgevers Wegener en PCM Uitgevers over te nemen. Het arrest spreekt echter van "een substantieel deel" van de advertenties, waarmee ruimte ontstaat om door te gaan met overnemen, meent managing director Jan-Peter Cruiming van de Vacaturebank.

"We kunnen gewoon doorgaan met het overnemen van vacatures", stelt Cruiming. "Ik verdubbel gewoon het aantal PCM- en Wegener-titels waaruit we advertenties overnemen. Dan is er per titel niet meer sprake van een substantieel gedeelte." Cruiming zegt bijvoorbeeld advertenties uit NRC Handelsblad te gaan overnemen (waar hij nu nog geen vacatures van gebruikt) en minder uit het Algemeen Dagblad (waar hij nu nog intensief uit kopieert).

Het is de vraag of de interpretatie van Cruiming van het begrip "substantieel" juridisch hout snijdt. Volgens het arrest is sprake van "het opvragen of hergebruiken van een substantieel deel" als "daardoor een normale exploitatie voor de producent niet mogelijk is of indien de producent ongerechtvaardigde schade aan zijn rechtmatige belangen lijdt." Ook speelt volgens het hof de verhouding tussen de totale omvang van de databank en het hergebruikte deel en de waarde daarvan in het economische verkeer een rol.

De Nationale Vacaturebank , waarvan onder anderen Hans Wiegel en Willem Vermeend commissaris zijn, heeft volgens Cruiming momenteel 9500 vacatures online staan, waarvan 7600 door bedrijven zelf zijn aangeleverd. Cruiming: "Er zijn er maar 1900 uit PCM- en Wegener-dagbladen afkomstig, dus we zijn er maar voor een deel van afhankelijk."

Het Gerechtshof vernietigt met zijn arrest het vonnis van de rechtbank in Groningen dat in juli Wegener Uitgeverij (onder meer De Gelderlander) en PCM Uitgevers (onder meer De Volkskrant en NRC Handelsblad) in het ongelijk stelde. Beide uitgevers vrezen dat hun eigen vacaturesites Clickwork en JobTrack schade lijden door de Nationale Vacaturebank. Het hof stelt nu dat de Nationale Vacaturebank zich moet onthouden van inbreuk op het databankrecht van de betrokken dagbladen. Fundament hiervan is dat het hof "de rubriek personeelsadvertenties in de zaterdagedities"van de kranten als databank aanmerkt.

Voor iedere week dat de Vacaturebank toch inbreuk maakt op het databankenrecht van de dagbladen, moet het een dwangsom van tienduizend euro per betrokken krant (er zijn er in totaal zes) betalen, met een maximum van 1 miljoen euro. De advocaat van de uitgevers, Joris van Manen van De Brauw Blackstone Westbroek, merkt op dat het hof duidelijk naar het specifieke geval heeft gekeken, omdat het arrest alleen betrekking heeft op de zaterdagedities van de betrokken kranten.

Desondanks denkt Van Manen dat "investeringen in het verzamelen van gegevens hiermee worden beschermd tegen klakkeloos overnemen". Volgens Van Manen speelde voor het hof een grote rol dat Wegener en PCM na het vonnis van de rechtbank in Groningen hebben besloten hun personeelsadvertenties te indexeren. Daardoor zou nu wel sprake zijn van "opvragen en hergebruiken in de zin van de Databankenwet ".

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Vacaturebank en voormalig kantoorgenoot van Van Manen, weet nog niet of hij met zijn cliënt naar de Hoge Raad zal stappen. Cassatie of een bodemprocedure kunnen volgens kenners zo'n drie jaar in beslag nemen. Alberdingk Thijm is overigens "zeer verrast" door het arrest. "Als het samenvatten van feiten een inbreuk betekent op het Databankrecht, heeft dat zeer grote, negatieve consequenties voor de persvrijheid." Ook wijst hij op een eerdere uitspraak van de rechter, het zogeheten knipselkrantenvonnis, waarin werd gesteld dat een krant juist geen datatabank is.

Deel dit bericht

7 Reacties

henry v.

"7600 vacatures online, (..) aangeleverd door bedrijven". Ik raak het spoor bijster bij het aantal waar DNV mee adverteert: 23.500 bedrijven die gebruik maken van hunter select/ annex dnv. Peter waar ben je toch mee bezig. Ontdoe je van het calimero syndroom en houd je aan de nettiquete.

Charel Henken

Waarom weer gelijk negatief meneer Henry V? Mooie zinnen neerzetten als "Ontdoe je van het calimero syndroom en houd je aan de nettiquete." alsof je de guru bent die alles weet! Lees eerst een iets beter! Wat staat er namelijk: dat je kan solliciteren bij deze bedrijven. Niet dat ze er een vacature op hebben staan! Wij maken al geruime tijd gebruik van DNV met zeer veel tevredenheid, maar hebben nog nooit een vacature er op gezet. Wij zijn dus een van de 23.500 bedrijven!DNV ga zo door! Super site!

Jacques van der Pannen

Ik ben het eens met Henry want het zou me inderdaad benieuwen hoeveel reacties we terugkrijgen als we 7600 sollicitaties via DNV zouden laten lopen. Boze reacties van recruiters die niet weten via welke bron je de vacature hebt gevonden? En dan laten we, de handigheid c.q. omgang met e-mail door de gemiddelde personeelsmanager en de juiste hoeveelheid aan vacatures maar buiten beschouwing. Kortom zorg dat je je kunt onderscheiden en geen businessmodel waarbij je grabbel annex een online kaartenbak gebruikt waarbij Hunter Select de meest interessante kandidaten bemiddeld en het overschot (vaak niet bruikbare kandidaten) doorverkoopt in de vorm van een CV abonnement. WAKE UP!

Martin Bannink

Jobnews is blij met de uitspraak van de rechter. Immers, concurrentie is goed. Het houdt je scherp en moge de beste winnen. Maar als het resultaat van jouw commerciële inspanningen (ook in samengevatte vorm) doorgekopieerd terecht komt op de site van je concurrent, dan worden er grenzen overschreden. Daar komt bij dat je klant ook nog eens boos wordt, want die heeft namelijk een reden om een vacature bij Jobnews te plaatsen en niet ergens anders. Dus: concurreren is prima, maar laten we wel eerlijk concurreren. Martin Banninkdirecteur Jobnews

wouter goede

Martin, Duidelijke taal. Ik ben het geheel met je eens. Wouter Goededirecteur JobbingMall.nl

Harry de Koning

Vraagje aan Martin en Wouter: hebben jullie last c.q. gemak van zo'n club als nationale vacaturebank.nl? Voor zover ik weet zijn jullie wel eerlijke ondernemers. Dus ik kan me voorstellen dat het frustrerend is dat zo'n "bende" op basis van Melkertsubsidies en knip en plakwerk in korte tijd zo "groot" is geworden.

Martin Bannink

Beste Harry, Natuurlijk heeft Jobnews hier last van. Zoals ik hierboven al zei: jij doet de inspanning en het resultaat ervan deel je ineens met iemand die er niets voor gedaan heeft. Dat valt niet binnen mijn definitie van concurrentie. Plus (zie boven): een klant zoekt een effectieve mediamix in werving. Vacaturesites trekken een eigen publiek. En de klant wil keuzevrijheid. Dan doorkruist dit soort (samengevatte) kopieer-acties de bewuste (en betaalde) keuzes van klanten. Dat veroorzaakt behoorlijke irritatie en ook Jobnews wordt hier mee geconfronteerd. Voor het overige: het gaat me te ver om NVB te kwalificeren als "bende". Ik kan daar helemaal niet over oordelen. Het gerucht over gebruikmisbruik van Melkertsubsidies bereikt mijn oor ook met enige regelmaat, maar tegelijkertijd kan ik niet iemand vinden die dit kan onderbouwen. Daarnaast begrijp ik tot op de dag van vandaag niet waarom belangrijke en drukbezette heren als Wiegel en Vermeend zich als "commissaris" hebben verbonden aan een klein, Gronings bedrijf als Hunter Select. Volgens mij hebben zij wel wat beters te doen en draagt dit soort perikelen niet bij aan hun goede naam en reputatie. Maar goed: er zijn wel meer dingen die ik niet begrijp. Martin Banninkdirecteur Jobnews

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond