Deel dit artikel
-

Nederland lijdt jaarlijks 250 miljoen schade cybercrime

Nederlandse consumenten worden vaker slachtoffer van cybercrime dan van misdaad in de fysieke wereld. Beveiligingsbedrijf Norton rekent voor dat dat Nederland jaarlijks 250 miljoen euro financiële schade oplevert.

Daarbij gaat het niet alleen om het beroven van consumenten met nepaankopen, gekaapte geldrekeningen of diefstal van intellectueel eigendom. Het zijn vooral virussen, phishing en hacks van sociale netwerken die schade opleveren.

Norton deed afgelopen jaar onderzoek onder dertienduizend consumenten in 24 landen. Daaruit komt naar voren dat de wereldwijde financiële schade door cybercrime rond de 388 miljard dollar ligt. Dat bedrag is een combinatie van verloren geld (114 miljard) en verloren tijd (274 miljard), voor het voorkomen en repareren van digitale schade.

Nederlanders verlies 249,5 miljoen euro direct en 162,4 miljoen euro aan tijd, aldus een Nederlandse woordvoerster voor Norton.

Thuiswinkel.org pleit er bij de politiek al langer voor dat cybercrime hoger op de agenda komt te staan. Directeur Wijnand Jongen vindt de digitale infrastructuur voor webwinkels in Nederland kwetsbaar. De politiek zou het onderwerp even belangrijk moeten vinden als online terrorismedreiging en kindermisbruik.

Foto: CharlieTPhotographic (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond