Deel dit artikel
-

‘Nederland loopt voorop met 24 uur leveringen’

Nederland is een buitenbeentje als het gaat om leveringen binnen 24 uur. Dat vertelde Sander de Leeuw van de Vrije Universiteit van Amsterdam gisteren op het evenement E-fulfilment Event Logistieke Webshop van het Jaar in ’t Spant in Bussum. De VU heeft samen met E-sharp onderzoek gedaan naar webwinkel karakteristieken in diverse landen als Duitsland, Frankrijk, de VS en Australië.

In andere landen zijn twee tot drie dagen voor het aan huis bezorgen nog altijd de norm. Bezorgen op dezelfde dag komt nog niet erg vaak voor, ook niet in de Benelux.

Ook loopt Nederland voorop met zogenoemde cut-off tijden, dat zijn de tijden waarop nog bestellingen kunnen gedaan voor levering een dag later. “Het vlakt wel wat af”, vertelde De Leeuw, maar dat komt omdat de tijden al aardig zijn opgerekt. “In Frankrijk en Duitsland is 14.00 uur de norm, maar in Engeland zijn 18.00 en ook 21.00 uur geen uitzondering meer.” Toch zijn hier enorme sprongen gemaakt in de afgelopen jaren.

Vorig jaar al concludeerde De Leeuw al dat in een paar jaar tijd Nederlandse distributiecentra en pakketvervoerders een enorme verkorting van de levertijd tot stand hebben gebracht; in 2010 hanteerden de meeste webshops in Nederland nog een besteltijd tot uiterlijk 18.00 uur voor levering de volgende dag.

Gratis bezorgen, meestal boven een bepaald bedrag, wordt ook steeds belangrijker, net als de keuze uit bezorgopties. Er is een duidelijke trend naar bezorgen binnen tijdvakken. Ook click & collect is met een ‘doorgaande opmars’ bezig. De trend van landelijke afhaalpunten van derde partijen zoals DHL en Kiala zet door.

De Leeuw liep met zijn presentatie vooruit op het onderzoek Global Webshop Logistics, een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit Amsterdam en consultancybureau E-sharp dat in oktober wordt gepresenteerd. Er zal dan een gratis white paper ter beschikking worden gesteld. Voor verdiepende studies moet betaald worden. Sander de Leeuw en Nando van Essen gaan de resultaten ook toelichten op Emerce eFulfilment (29 oktober).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond