Nederland riskeert enorme EU-boete voor vertragingen bij het veilen van 5G-frequenties

Nederland riskeert een enorme boete van Europa vanwege uitstel van veiling van de frequenties voor 5G. Dat zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken tegen De Telegraaf. ‘Het is pijnlijk dat Nederland straks als laatste Europese land 5G-frequenties veilt’.
Onlangs maakte de Rijksdienst Digitale Infrastructuur bekend dat de voor dit najaar geplande veiling van belangrijke 5G-frequenties niet gehaald kan worden. Het gaat specifiek om de frequentieband rond 3,5 GHz. De thans gebruikte 5G frequenties verschillen qua capaciteit en en reactiesnelheid nauwelijks van 5G. De hogere frequenties zijn noodzakelijk voor innovatieve toepassingen.
Woensdag behandelt de rechtbank een zaak die door meerdere partijen is aangespannen tegen het plan van Adriaansens om de 5G-frequenties te veilen. Als de rechter de minister in het gelijk stelt, en dat is nog allerminst zeker, kan de veiling op zijn vroegst volgend voorjaar plaatsvinden. De 5G-frequenties zullen naar verwachting minstens 176 miljoen euro opleveren voor de schatkist.
Eigenlijk hadden de 5G-frequenties op 1 januari 2021 moeten worden geveild. Maar procedures en rechtszaken hebben vertraging na vertraging veroorzaakt. Grote bedrijven als Schiphol en de Rotterdamse haven, die al gebruik maken van 5G-frequenties, zijn het niet eens met de ruimte die ze krijgen in het nieuwe 5G-netwerk. En er is juridisch getouwtrek over schotelantennes in Friesland, verantwoordelijk voor noodsignalen in de lucht- en scheepvaart.
Satellietbedrijf Inmarsat bleek nog voor jaren een licentie te hebben voor het gebruik van de frequenties voor de ontvangst van noodoproepen van zeeschepen. Het grondstation zou worden verplaatst naar Griekenland. Maar de Griekse licentie heeft een beperkte duur en het is niet zeker of Inmarsat de noodoproepdienst in dat land kan voortzetten.
De Europese Commissie is nog geen tuchtprocedure tegen Nederland gestart, maar het kan elk moment gebeuren, aldus Adriaansens. Nederland riskeert dan een boete van miljoenen euro’s.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond