“Nederland topper op gebied e-initiatieven”

Als het gaat om nieuwe media- en internet-initiatieven is Nederland één van de Europese toppers. Dat zegt Coen van Duiven, CEO van HENQ Invest en organisator van de Europese Tech Tour in een interview met Emerce. “Een goed idee is niet genoeg. Of de technologie of toepassing beschermbaar is, dat is één van de belangrijkste criteria om te bepalen of een nieuw bedrijf kans van slagen heeft.”
De investeringsmaatschappij HENQ waar van Duiven CEO van is, investeert sinds begin dit jaar in jonge technologische bedrijven. “We zijn een venture capitalist, maar wel één die heel nadrukkelijk betrokken is bij de operatie van de deelnemingen. We hebben ervaren dat je daar heel sturend in moet zijn.”
Naast zijn functie als CEO is Van Duiven de Nederlandse organisator van de Benelux Tech Tour, een evenement dat grote buitenlandse investeerders in contact brengt met technologiebedrijven in de Benelux. Het evenement richt zich onder meer op internet- en mediabedrijven.
Als je kijkt naar nieuwe initiatieven, welk soort toepassingen zie je dan momenteel veel ‘voorbij komen.’?
“Televisie-initiatieven, cross media concepten, narrowcasting, RFID-toepassingen en ook bedrijven die bezig zijn met AJAX-technologie. Daarnaast zien we ook veel mobiele initiatieven, toepassingen die het mogelijk maken om bepaalde content naar een mobiel platform te sturen.”
Waar moeten zulke initiatieven aan voldoen om interessant te zijn voor een investeerder?
“Een goede en unieke toepassing is een voorwaarde, maar niet voldoende. De toepassing moet ook beschermbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je de snelste bent of commerciële hindernissen hebt opgeworpen. Maar nog beter is dat de technologie of content beschermbaar is. Vervolgens moet er schaalbaarheid mogelijk zijn. Een dienst moet ook buiten Nederland in de markt gezet kunnen worden.”
Beschermbaarheid is voor jou een belangrijk criterium, kun je daar nog iets dieper op ingaan?
“Hoe unieker de technologie achter een nieuw idee, hoe beter beschermbaar. Op een los idee of alleen de inhoud die je verspreidt kun je natuurlijk geen patent aanvragen. Maar bescherming kun je op meerdere manieren realiseren.
Als je het hebt over een narrowcasting-initiatief, dan kun je bijvoorbeeld bescherming hebben, omdat je afspraken hebt met supermarkten of tankstations om daar je schermen op exclusieve basis neer te hangen. Een contract voorkomt dan dat andere partijen daar hun schermen kunnen plaatsen. Als je iets bijzonders doet met die schermen op technologisch gebied en je daar een patent op hebt dan heb je een extra sterk punt: met dat verhaal kom je ook weer binnen bij andere partijen.”
Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere landen?
“In het algemeen kun je zeggen, en dat is misschien geen verrassing, dat er weer heel gebeurt. Dat geldt voor zowel investeerders als bedrijven. Het landschap wordt weer opnieuw geschapen. Nederland doet het echt goed op dit moment als het gaat om het creëren van nieuwe initiatieven. We zijn misschien niet de nummer één, maar zitten wel bij de Europese top.
Bedrijven die zich nog willen aanmelden voor de Tech Tour kunnen dat tot 30 april doen op www.techtour.com.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Wiebe Zijlstra
Investeerders kijken te veel naar technologie en die moet je inderdaad beschermen. De kracht van Nederlandse bedrijven zit vooral in de toepassing van deze technologie door integratie en content. Dit is alleen te beschermen door je voorsprong te behouden. Dit soort dynamische modellen worden door investeerders meestal niet onderkend als kansrijk.Het denken in protectionisme door investeerders is niet meer van deze tijd en hiermee prijzen we onszelf uit de markt (prijs en capaciteit, die elders gunstiger ligt). Hierdoor blijven vele kansrijke initiatieven liggen door gebrek aan financiering en draagt het feit, dat we topper zijn op e-initiatief weinig bij aan de groei van de Nederlandse economie.