Deel dit artikel
-

Nederland op vierde plaats van landen die botnetverkeer genereren

Nederland staat op de vierde plaats van landen die botnetverkeer genereren en op de derde plaats in Europa. Dat schrijft netwerkleverancier Level 3 in een recent rapport. Nederland heeft die twijfelachtige eer te danken aan de robuuste internet infrastructuur.

Botnets zijn nog altijd big business. Toegang tot een botnet, dat bijvoorbeeld spam kan versturen of malware kan verspreiden, kost gemiddeld 190 dollar per maand. In 2013 betaalde je nog 20 dollar. In Europa zijn de prijzen minder scherp gestegen, maar ook in Engeland kost een netwerk van duizend botnetservers 120 dollar.

Operationeel zijn er weinig kosten verbonden aan botnets, die je rustig even kunt uitzetten in afwachting van betere tijden. Binnen enkele uren zijn ze weer actief. De gemiddelde levensduur van een botnet is nu 38 dagen.

Er lijken voorzichtig successen te worden geboekt in de strijd tegen botnets. Een forse daling werd geconstateerd in maart, mede dankzij de waakzaamheid van de beveiligingsindustrie, die steeds betere threat intelligence ontwikkelt. Het aantal slachtoffers per server is zelfs aanzienlijk gedaald.

Een succesvolle methode heet mitigatie, een set van maatregelen om DDoS-aanvallen te weerstaan​​. Dat gebeurt met inzet van meerdere apparaten, die elk een specifieke functie hebben om een of meer typen aanvallen te blokkeren.

Maar de overlast is nog niet verdwenen. De meeste botnets bevinden zich in China. De VS staan op de tweede plaats en Noorwegen was recentelijk goed voor een derde plaats met 213.000 zogenoemde zombies.

Nederland scoort ook hoog, en eigenlijk geldt dat voor alle landen met een goede internet infrastructuur. Level 3 constateert (pdf) wel een verschuiving van malware naar de cloud. De cloudindustrie kijkt nog te weinig kritisch naar hun klanten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond