Deel dit artikel
-

Nederlanders kijken veel minder tv-kanalen

Naarmate er meer tv-zenders beschikbaar komen, klikken Nederlanders steeds minder zenders aan op de afstandsbediening. Tientallen procenten van hen zien TMF, MTV en Comedy Central het liefst direct van de buis verdwijnen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Blauw Research in opdracht van KPN heeft uitgevoerd. De onderzoekers peilden het kijkgedrag onder 1.200 respondenten van 18 jaar en ouder.

Vorig jaar keken mediaconsumenten gemiddeld 10 zenders. Dit jaar zijn dat er nog maar zeven, een interessedaling van 30 procent. Zestig procent van de tv-bezitters, zowel analoge als digitale kijkers, zegt naar maximaal vijf zenders te kijken.

Nederland 1, RTL4, SBS6 en, opmerkelijk genoeg, de documentairezenders prijken bovenaan de favorietenlijstjes van velen. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat tientallen procenten van de ondervraagden een aantal zenders liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen.

Een van de impliciete conclusies is, dat het aanbieden van meer tv-zenders niet leidt tot meer spreiding in de kanaalkeuze. Aanbieders uit de kabel- en telecomsector zien in, bijvoorbeeld, interactieve tv en HDTV een verkoopargument. KPN wil volgend jaar HDTV gaan leveren via ADSL. Het bedrijf heeft rees bijna 1 miljoen tv-klanten.

Deel dit bericht

13 Reacties

Bernard

Dan is dat onderzoek onder bejaarden gedaan en niet onder jongeren. Welke jongere kijkt nu naar Nederland 1 ? Misschien enkel voor Paul de Leeuw en that's it! 1.200 respondenten van 18 jaar en ouder, dan ben ik benieuwd hoe die 1200 in welke leeftijdscategorieen ingedeeld zijn. Dat bijna 70 procent van de 50-plussers TMF en MTV kunnen missen, spreekt zonder onderzoek ook wel voor zich.

Erwin Boogert - Emerce

Dat is juist Bernard. In de derde zin van de tekst staat dat het onderzoek onder respondenten van 18 jaar en ouder is gehouden.  Wat denk je over de slotsom dat er minder zenders worden aangeroepen bij meer aanbod?

webabun

Als er steeds minder tv wordt gekeken, dan is het niet vreemd dat het aantal bekeken zenders ook naar beneden (gaat.    

Harold

TMF en MTV heb ik nieteens ingesteld, Eurosport is wel een echte aanvulling, vind ik

Jim

Misschien moet MTV gewoon weer muziek uitzenden?

Peter Goes

Ik vind dat wel grappig: In een enquete kan je met je vraagstelling bepalen wat de uitslag wordt. Toch……..:Dat we in Nederland alleen maar bagger op de tv hebben was al langer bekend. Ik kijk dus geen tv. Soms leen ik een blik van mijn vrouw, die wel kijkt, en dan zie ik weer dat ik, terecht, NIET kijk.Zolang geld verdienen belangrijker is dan goede programma's wordt het niets.

Bernard

@ Erwin; Je bedoelt dus dat als er meer zenders zijn er minder geklikt wordt ofwel het aanbieden van meer zenders leidt niet tot meer kanaalkeuze.  We moeten niet vergeten dat de RTL Group de halve TV beheerst. RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 hebben erg met hun tv-programma's geschoven. Daarnaast worden alle reclameblokken op deze zenders vrijwel tegelijkertijd uitgezonden. Dit zorgt er voor dat minder mensen gaan klikken en dus hun 'favoriete' zender kiezen. Daarnaast is een gedeelte van het onderzoek gedaan onder zowel analoge als digitale kijkers. Digitale tv-kijkers hebben een zeer beperkt pakket en dit beperkt uiteraard de keuze van de zender. Vooral Digitenne geeft een beperkt aantal zenders door. In principe is het onderzoek dus nutteloos en geldverspilling.Het onderzoek had gesplitst moeten worden in leeftijdscategorieen, waarbij analoge en digitale televisie gescheiden moet blijven.

Sjaak

we vergeten allemaal dat dit een onderzoek in opdracht van KPN maw Digitenne. Met het beperkt aantal zenders (ik geloof iets van 20 a 30) kan ik me goed voorstellen dat die klanten MTV, TMF en Comedy weg zien gaan voor zinnige zenders.Ben je upc/ziggo klant en heb je dig tv dan heb je een ruimere keuze aan zenders, denk aan history channel, tig discovery channels enz. Daarnaast daalt het aantal TV kijk uren vanwege Internet en dit komt ook simpelweg door bagger. Je ziet steeds dezelfde koppen in nutteloze 'entertainment' shows denk aan CQC.Hij lijkt wel alsof de celebs programmas voor zichzelf maken en niet waar de kijkers om vragen. Anyways, Nederlandse zenders zijn echt slecht geworden met hun herhalingen van films en shows. Maw – het is een verheldering naar buitenlandse zenders te kijken met name de discoveries van deze wereld.Dus dit onderzoek verbaast me niks

stefan

Graag had ik een heldere weergave gezien van de verdeling naar leeftijd, sexe een sociale status. Dit zegt veel meer, deze resultaten zijn te algemeen en kan je feitelijk niets mee.  Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat hoogopgeleiden graag naar SBS6 kijken vanwege het dramatische niveau van de programma's die puur gericht zijn op laagopgeleiden.

hein

Opvallend weer dat dit PB overal op een zelfde manier wordt opgepikt. Digitenne heeft capaciteit voor 23 zenders. En ra ra hier blijkt uit onderzoek dat respondenten minder zenders willen.. Deze uitslag is een zelf verstopt paasei en helemaal in belang van de PR rondom Digitenne en tegen de opmars van de DTV kabel TV. Bleh

Oki

Hoewel het natuurlijk gestuurd is door de opdrachtgevers van het onderzoek, denk ik wel dat het voor een groot deel klopt. De eerdere stelling dat het onderzoek onder digitaal kijkers is uitgevoerd en die dus per definitie minder kanalen hebben lijkt me niet juist. Ik heb iets van 90 kanalen. Maar kijk er maar een paar….. Helaas zitten die niet in de standaardpakketten.

Joost

Eens met Oki. Volgens mij is dit onderzoek prima te ondersteunen met de kijkcijfers van het SKO. Overigens neemt de kijktijd nauwelijks af (stabiel rond de 3 uur). Geloof dat er wel ietsje meer uitgesteld kijken in zit. Ik heb ook DTV met verschrikkelijk veel zenders, alleen kom ik zelden boven de '10'. Helaas is de zendervolgorde niet te customizen.

Frithjof

Dit onderzoek lijkt me ook een beetje gestuurd door de opdrachtgever. Vraag met trouwens ook af of dit onderzoek wel representatief is uitgevoerd volgens de leeftijdsopbouw in NL. Internet neemt steeds meer tijd in beslag en er wordt ook steeds meer tv gekeken via internet. Zit dat wel in het onderzoek? Ook is het zo dat hoe meer zenders er zijn en dat er dan inderdaad rlatief steeds minder zenders worden gekeken ten opzichte van het totale aanbod.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond