Nederlanders kopen nieuwe smartphones vaker online

De coronapandemie heeft flinke gevolgen gehad voor de reguliere retail. Waar voor de coronacrisis ongeveer de helft van alle smartphoneverkopen nog in reguliere winkels plaatsvonden, is dat in het eerste kwartaal van 2022 gedaald tot nog maar 41 procent.
Tot aan de uitbraak van het coronavirus in het eerste kwartaal van 2020 vond ongeveer de helft van alle losse smartphoneaankopen plaats in reguliere winkels en ongeveer de helft online.
Sinds de coronauitbraak signaleert Telecompaper een flinke trendbreuk. In het eerste kwartaal van 2022 gaf 57 procent van alle Nederlanders aan hun huidige toestel online aangeschaft te hebben en nog maar 41 procent gaf aan zijn toestel in een reguliere winkel gekocht te hebben.
Voor de coronacrisis werden combinatiepakketten tussen een simkaart (abonnement) en een telefoon al iets vaker online gekocht dan in reguliere winkels. In het eerste kwartaal van 2018 werd 46 procent van deze combinatiepakketten online gekocht en 42 procent via reguliere retailkanalen. In het eerste kwartaal van dit jaar gaf 50 procent van alle Nederlanders met een combinatiepakket aan deze online gekocht te hebben en nog maar 36 procent in de winkel.
Voor sim-onlyaansluitingen is het verschil nog groter geworden. Werd in het eerste kwartaal van 2018 al 51 procent van alle sim-onlyaansluitingen online gekocht en 37 procent offline, is dat in het eerste kwartaal van 2022 al opgelopen tot 58 procent online en 29 procent offline.
Naast de recente impact van de coronapandemie signaleert Telecompaper ook aanhoudende gevolgen van de invoering van de Wet Financiëel Toezicht (WFT) op de telecommarkt in 2017. Door deze wetgeving moeten telefoons die op afbetaling worden gekocht, behandeld worden als lening, inclusief kredietwaardigheidstoetsingen. Al voor de invoering van deze wetgeving was de verwachting dat Nederlanders vaker zouden gaan kiezen voor een sim-onlyabonnement en hun toestel los aan zouden gaan schaffen. Die verwachting is uitgekomen en is in recente jaren zelfs nog verder versneld.
In het eerste kwartaal van 2018 werd de helft van alle smartphones verkocht in combinatie met een abonnement en de andere helft sim-only. In het eerste kwartaal van dit jaar was al 60 procent van de markt sim-only en nog maar 40 procent gecombineerd met een smartphone.
Jongvolwassenen (24-35 jaar) kiezen momenteel nog steeds het meeste voor een smartphone in combinatie met een abonnement (48 procent), maar sinds 2020 is ook onder jongeren het sim-onlysegement groter geworden dan de combinatie van een toestel met een abonnement. In het eerste kwartaal van dit jaar had 52 procent van de jongvolwassenen een sim-onlyaansluiting.
Onder 68-plussers ligt het aandeel sim-only met 72 procent het hoogste. Slechts 28 procent van de 68-plussers gaf in het eerste kwartaal van dit jaar aan zijn huidige toestel gekocht te hebben in combinatie met een abonnement.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond