Deel dit artikel
-

Nederlands alternatief voor Del.icio.us

TagMos wil hét Nederlandstalige alternatief zijn voor de Amerikaanse social bookmarking site Del.icio.us. De site richt zich puur op de Nederlandse markt en wil gemakkelijker in het gebruik zijn dan het Amerikaanse voorbeeld. Emerce sprak met oprichter Valent.

TagMos is een afkorting van ‘TagMosfeer’. TagMos is een social bookmarking website. Dat betekent dat geregistreerde gebruikers favoriete websites kunnen toevoegen aan de site en een persoonlijke pagina. Aan sites geven gebruikers korte omschrijvingen mee van de inhoud van de site, zogenaamde ‘tags’. Doordat gebruikers dit doen, ontstaat een ‘sociale’ vorm van links verzamelen. De tags maken de sites als het ware doorzoekbaar. Het vorig jaar door Yahoo gekochte Del.icio.us wordt samen met Flickr – ook eigendom van Yahoo – gezien als pionier op het gebied van ‘tagging’ of sociaal zoeken,

TagMos is ongeveer twee weken geleden van start gegaan. Was er behoefte aan een Nederlands alternatief voor Del.icio.us? Er zijn toch ook alternatieven zoals watvindenwijover.nl?
Valent: “Het belangrijkste verschil met Del.icio.us is dat wij ons puur op Nederland richten. Er zijn misschien enkele social bookmarking sites in Nederland, maar die hebben het principe nog niet echt goed op de markt gezet.”

Jullie site is gebaseerd op de open source software van Scuttle. Hebben jullie daar nog extra mogelijkheden aan toegevoegd?
“We hebben wel wat verbeteringen toegevoegd. We hebben ons met name gericht op het gebruikersgemak, door een uitgebreide help-sectie te maken. Dat is ook een verschil met Del.icio.us, dat voor veel mensen nog vrij moeilijk te gebruiken is. Wij willen het gebruik intuïtiever maken.”

Is social bookmarking voor de gemiddelde internetter niet ‘iets te vooruitstrevend’? Of gaat jullie gebruikersvriendelijkheid zo ver, dat de massa nu websites gaat ‘taggen’?
“De gewone internetter weet nauwelijks wat social bookmarking is. Het zijn vooral fanatieke internetters die sites als die van ons gebruiken. De doorbraak gaat komen als gewone gebruikers ons weten te vinden. Dat heeft puur te maken met gebruikersvriendelijkheid.

Het moet net zo gaan als met RSS-feeds: veel mensen gebruiken ze nu al, terwijl ze zich daar niet bewust van zijn. Datzelfde moet gaan gelden voor social bookmarking: het moet een automatisme worden. We willen dit eerste jaar duizend geregistreerde gebruikers krijgen. Na een krappe twee weken zitten we op 70 gebruikers.”

Hoe leg je aan iemand uit wat het nut van social bookmarking is?
“Laatst sprak ik met iemand uit de medische wereld. Ik legde hem uit hoe hij een site als die van ons zou kunnen inzetten. Ik vertelde hem dat hij met vakgenoten zou kunnen afspreken om relevante links aan Tagmos toe te voegen, met daaraan gekoppeld een term (tag) als ‘medisch interessant’. Die tag kun je via onze site toevoegen aan je RSS-reader, waardoor je goed kunt bijhouden wanneer nieuwe relevante links verschijnen.”

Deel dit bericht

5 Reacties

Keesie

Tagmos is 100% gebaseerd op een open source script Scuttle van Sourceforge. In 1 minuut kun je een dergelijke site dus namaken, met dank aan de ontwikkelaars van Scuttle, en niet met dank aan tagmos die zo te zien totaal niets hebben toegevoegd. Ik vraag me af of ze zich aan de licence houden die bij de release hoort. Op het eerste gezicht niet, maar ik ga voor de grap eens navragen.

Martin

Aardig initiatief, maar lijkt mijns inziens teveel op del.icio.us. En nu del.icio.us de frontpage aardig heeft opgevijzeld loopt deze dienst weer een beetje achter. het alternatief wat in het artikel genoemd wordt, http://www.watvindenwijover.nl biedt in mijn ogen net iets meer en dient ook net een ander doel volgens mij. Het design is vernieuwend en het gaat daar veel meer om de gebruikers. Je kunt het daar veel meer als een podium gebruiken om informatie te delen en met andere experts in contact te treden.

HTM

Wat ik me afvraag is: waarom wordt hier op geen enkele manier aandacht gegeven aan de site die hier als eerste mee kwam: Linklog.nl. Ook nog eens een veel betere naam overigens, maar dat terzijde.

M Molenaar

Van Linklog had ik niet eerder gehoord, misschien de "social marketing" vergeten? (Tagmos had naast Emerce ook een bespreking op Frankwatching). Als ik de registratie data vergelijk dan schelen die niet zoveel, maar belangrijker: Linklog lijkt een platte installatie en daar mis ik toch echt wel wat zaken die Tagmos wel biedt, met name de uitgebreide (nederlandstalige) help teksten. Misschien dat linklog in 1 minuut gemaakt is, maar aan Tagmos is zo te zien flink wat meer werk toegevoegd.  @Keesie: heb je de site wel bekeken? Er is duidelijk wel eea. toegevoegd en volgens mij wordt ook prima aan de licentie voorwaarden voldaan (zie bv. de credits) Watvindenwe heeft overigens z'n layout flink verbeterd en lijkt nu een stuk bruikbaarder dan voorheen. Toch leuk om te zien hoe deze bookmarking sites nu ook lokaal in de picture komen (delicious mist toch echt de lokale insteek die de andere sites wel hebben)

Jeroen

Ik mis het nut een beetje… De content op del.icio.us bestaat voor 99% uit links. De userinterface is minimaal en beperkt zicht tot de woorden (bookmarks, popular, inbox, post, logout). Een Nederlands initiatief zal voor een groot deel dus ook Engestalig worden (ik sla immers niet alleen nederlandstalige links op).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond