Deel dit artikel
-

Nederlands b2b-platform voor digitale muziek

Eén keer uploaden en dan verspreiden via alle grote downloadsites. Het Amsterdamse Independent IP biedt het met het B2B-platform FUGA aan de muziekindustrie. De eerste labels sloten zich al aan.

De eerste platenmaatschappijen zijn recent in zee gegaan met het Nederlandse bedrijf Independent IP dat toegang biedt tot meer dan honderd downloadsites, zoals iTunes, Rhapsody, Napster maar ook aan mobiele providers en online communities als LastFm en Imeem.

Indepedent IP’s B2B-platform FUGA moet de muziekindustrie kosten gaan besparen in het leveringsproces van legale downloads, vertelt oprichter Martijn Tjho, die in 2002 het mobiele spelletjesbedrijf Overloaded verkocht aan Endemol.

"Dit kan platenmaatschappijen veel geld besparen, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de bestandsformaten, de encodering en de restricties op het gebied van kopieerbeveiliging of andere rechten." Armada Music, bekend van dj Armin van Buuren, is een van de eerste labels die FUGA gebruiken.

Independent IP heeft afspraken met de meeste grote downloadsites. Het gaat om zo’n 20 digitale distributeurs, meer dan tachtig aparte downloadportals en een handvol grote online communities. Tjho: "Je kan het zo gek niet bedenken of we zijn er bij aangesloten." Een greep uit de lijst: iTunes, Rhapsody, Amazon, Aim4Music, Napster, Emusic, TuneTribe, Commodoreworld, LegalDownload, Beatport, Amie Street, DanceTunes, iLike, Lala, LastFM, Pandora en Imeem.

"In het eerste kwartaal van 2008 willen we aansluiting bieden voor 90 procent van de online muziekaanbieders", aldus Tjho. IIP werkt nog aan het uploaden van videoclips volgens dezelfde principes als muziek.

Contracten en netwerken

Behalve het omzetten naar de juiste formaten en encoderingen voorziet FUGA ook in het tonen van de belangrijkste punten uit de contracten met de downloadpartijen. "Je ziet een aantal parameters, zoals of een site aan revenue sharing doet, welk type DRM er wordt gebruikt, en of het exclusief is of niet. Als er dan een conflict ontstaat, is meteen zichtbaar waar het aan ligt."

De labels moeten daarvoor wel eerst zelf overeenkomsten hebben gesloten, maar via een netwerkfuctie in FUGA kunnen ze direct in contact treden met de juiste personen bij alle downloaddistributeurs en online muziekshops. De labels zien wanneer de downloadsites en platforms welk materiaal uit hun catalogus hebben goedgekeurd en ter verkoop aanbieden. Ook krijgen ze op gestandaardiseerde manier de verkoopcijfers terug.

Het systeem is recent afgerond. De Nederlandse start-up gaat bij de grote muziekbeurs Midem in Cannes eind januari echt de boer op. "We zijn nu klaar om commercieel te gaan. We zijn in gesprek met alle grote labels."

Labels

De eerste klanten zijn volgens hem onder meer Armada Music, Spinning, Lowlands, Made2Dance en Masterbeat. Ook heeft IPP contacten met RoughTrade en Arvato voor het mogelijk aansluiten van artiesten. IIP vraagt 2 tot 7,5 procent van de netto-inkomsten.

Tunebase is een ander Nederlands initiatief vanuit onder meer branchevereniging NVPI dat iets soortgelijks wilde laten bouwen voor de kleine labels. Tjho: "We hebben ze benaderd of ze ons systeem wilden gebruiken, maar kennelijk niet, want we hebben daarop niets gehoord."

Steeds meer labels halen wel degelijk een flink deel van hun inkomsten al via internet binnen, weet hij. "Bij sommige label zijn downloadverkopen al goed voor 40 tot 50 procent van de omzet."

Radiohead

Maar ook het ‘model Radiohead’ wordt mogelijk met het systeem, denkt hij. "Grote artiesten kunnen het ook gebruiken om zelfstandig te gaan zonder platenlabel. Ze komen zo af van steeds nauwere contracten zoals 360-graden modellen waarbij de maatschappij een flink deel ontvangt van alle mogelijke inkomsten, dus ook van optredens en tv-commercials."

In het bedrijf is 2 miljoen euro geïnvesteerd door Tjho zelf en private investeerders uit Nederland en Singapore. Morten Lund, de eerste investeerder in Skype, is lid van de raad van advies. Tjho is zelf geen CEO meer. Die positie heeft Albert Slendebroek, die eerder onder meer leiding gaf aan de Warner Music Group in de Benelux.

Deel dit bericht

4 Reacties

Sander

Hoeveel zij daar dan voor vragen is niet duidelijk.

Sander

Mooie service!

Pjotr

Zal ook een woord wederwoord doen bij dit lijstje; iTunes, Rhapsody, Amazon, Aim4Music, Napster, Emusic, TuneTribe, Commodoreworld, LegalDownload, Beatport, Amie Street, DanceTunes, iLike, Lala, LastFM, Pandora en Imeem.

Martijn

Beste Pjotr, Hierbij een open uitnodiging om langs te komen op IIP HQ en te zien hoe het werkt en bij wie we allemaal zijn aangesloten. Groet. M

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond