Deel dit artikel
-

Nederlands e-commerce in december: 5,5 miljard euro

De Nederlandse consument geeft in december in de aanloop naar kerst voor 5,5 miljard euro uit bij webwinkels. De Belg 2,7 miljard, aldus gecalculeerde aannames van Adobe.

Het bedrijf analyseerde verspreid over Europa het bestel- en bezoekgedrag aan duizenden websites. Die data verkreeg het vanuit zijn analyticsactiviteiten. Adobe kijkt naar de decembermaand en mist daardoor het omzetdeel dat in Nederland en België traditioneel wordt gedaan in november vanwege Sinterklaas.

Voor aankomende december wordt voorspeld, dat tien procent van de aankopen wordt gedaan via een mobiele telefoon of een tablet. Dat is aanzienlijk minder dan de percentages, oplopend tot veertig à vijftig procent, die webwinkels als jaargemiddelde rapporteren.

Veertien december is in Nederland (149,6 miljoen euro omzet) en België (81 miljoen) de drukste e-commercedag. De gemiddelde uitgave per persoon op die dag is respectievelijk 9,39 en 8,57 euro.

De decembermaand is goed voor twintig procent van de omzet die webwinkels over het hele jaar heen realiseren.

Opvallend is ook de rol van social media die Adobe meldt. “Social media zijn een belangrijk kanaal voor het zoeken van productreviews; steeds meer consumenten gebruiken social media om uit te vinden wat de beste producten van dit jaar zijn. Bijna de helft van de respondenten in het Verenigd Koninkrijk (45%) en Frankrijk (48%) geeft aan dat productreviews een van de twee belangrijkste beïnvloeders is bij het overwegen van een grote aankoop. In Duitsland zoekt zelfs twee derde van de consumenten productreviews op voordat ze een aankoop doen.”

Foto: Kevin Dooley (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Arthur

Beste heer Boogert,

Ik heb de slides van Adobe nagelopen, ze hebben het idd over $ 6,0 mio, maar dat lijkt me veel te hoog. Dat zou ruim 330 Euro p.p. zijn, terwijl ING stelt dat we ca 175 per huishouden uitgeven aan Kerst. Adobe heeft het wel over een langere periode, nl Nov/Dec. Maar reken dan eens uit hoeveel de uitgaven zijn t.o.v. de jaarlijkse online uitgaven in NL.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond