Deel dit artikel
-

Nederlands Lyzia.com wil concurreren met OD2

Het Nederlandse Lyzia.com werpt zich op als een concurrent voor OD2, het Britse bedrijf voor online muziekdistributie. Op de Nederlandse markt heeft Lyzia.com al contracten afgesloten met de vijf grote platenmaatschappijen. Komende week is het betrokken bij de lancering van een online muziekwinkel door MSN en Noordzee FM.

Het in Rijswijk gevestigde Lyzia.com startte in 2001 en is opgericht door Hendrik van Iterson (chief technology officer) en Kiri Kikis (marketing). In de afgelopen twee jaar zag Lyzia.com kans om een technologie voor downloaden te ontwikkelen (op basis van Windows Media 9) en sloot het een samenwerking met SyncCast, dat distributie van streaming media verzorgd voor onder meer CinemaNow.com en Atomfilms.com. De meest in het oog springende prestatie is echter het binnenslepen van contracten met de vijf grote platenmaatschappijen – BMG, EMI, Warner, Sony en Universal – voor online muziekdistributie in Nederland.

"Onze technologie is bij platenmaatschappijen door een zeer strenge technische due dilligence gegaan", zegt Van Iterson over de onderhandelingen met de platenmaatschappijen. "Er is gekeken naar alle aspecten rond distributie en beveiliging. Wanneer vervolgens een van platenmaatschappijen zijn goedkeuring geeft dan volgen anderen al snel." De totale catalogus die Lyzia.com nu onder 'white label' kan aanbieden bestaat uit 298 duizend tracks, bijna 50 duizend meer dan het aanbod op de Nederlandse markt van de grootste concurrent, het Britse OD2 .

Ook OD2 heeft contracten met de vijf grote platenmaatschappijen (binnenkort vier, na het fusie-voornemen van Sony en BMG) en levert zijn technologie voor downloaden aan diverse sites/portals, zoals in Nederland Chello, Planet en Tiscali. Het verschil met Lyzia.com is dat OD2 op Europees niveau overeenkomsten heeft afgesloten met de grote platenmaatschappijen, reden waarom het een aantrekkelijke partij is voor veel pan-Europese werkende bedrijven, zoals MTV en Tiscali. "Volgend jaar hopen we ook Europese contracten te kunnen afsluiten", zegt Van Iterson.

Op de markt voor 'one-stop-shop' muziekdiensten heeft Lyzia al een slag gewonnen van OD2. Eerder dit jaar maakte MSN bekend dat het in Europa met OD2 in zee zou gaan, nu wordt duidelijk waarom de Nederlandse tak daarvan geen gebruik wenste te maken. "Zij hebben besloten om met ons te gaan samenwerken", zegt Van Iterson. "Dat was een mooie overwinning op OD2."

Komende week volgt het eerste project met MSN. In combinatie met de radiozender Noordzee FM wordt een online muziekwinkel gestart onder de naam Noordzeemsn.nl , zo berichtte de Telegraaf gisteren. Het aanbod zal vooralsnog beperkt zijn tot enkele tientallen tracks. In september werkte Lyzia.com voor EMI, waarmee het een concert van popgroep Blof live opnam en vervolgens na afloop direct beschikbaar maakte voor (betaald) downloaden.

"De resultaten van de Blof-download zorgde ervoor dat bij velen in de platenindustrie de interesse groeide voor muziekdownloads", zegt Van Iterson. "Het zijn dergelijke extra's waarmee straks ook de marges gemaakt moeten worden. Momenteel zitten we regelmatig met mensen uit de platenindustrie en mediawereld om de tafel om te praten over hoe we het illegaal downloaden kunnen ombuigen in legaal downloaden. Ook denken we gezamenlijk na over 'download-concepten'. Het downloaden van tracks heeft straks weinig meerwaarde, je moet bijvoorbeeld mensen die bij een concert zijn geweest de mogelijkheid bieden om met een code op het kaartje na afloop de registratie via internet te downloaden. Bij Noordzeemsn.nl bestaat de 'unieke content' uit een remix van dj Armin van Buuren."

Deel dit bericht

8 Reacties

Simon Donder

Prachtig. De Windows Media 9 DRM gebaseerde muziekwinkels buitelen over elkaar heen maar verkopen nauwelijks een song. Nog even en de bakker op de hoek begint een online muziekshop en verkoopt er ook drie per dag. Tegelijkertijd is Apple aan het scoren met de veel consument-vriendelijker iTunes / AAC oplossing. Men heeft een library van 400.000 tracks die wordt gebacked door alle major en de meeste kleine platenmaatschappijen. Apple verkocht al 25 miljoen tracks (anderhalf keer zoveel als alle concurrenten bij elkaar!) en verdient goud met de iPod muziekspeler, waarvan men volgens de geruchten op 6 januari ( http://stream.apple.akadns.net ) nieuwe goedkopere modellen lanceert. Pepsi gaat 100 miljoen iTunes nummers weggeven (maar betaalt Apple wel per nummer) met de aangekondigde grootste muziek/marketing actie ooit.  Het zou me niets verbazen als Apple op 6 januari de Europese iTunes music store aankondigt. Dat wordt zweten voor de via OD2 en Lyzia verkopende partijen!  Uiteindelijk is het vooral winst voor de platenmaatschappijen. Hoe meer verkopers hoe beter toch? En ach, als er een paar omvallen: who cares? Alleen erg vervelend voor de consument. Competitie is goed, maar verschillende standaarden is slecht. Daarin zouden OD2 en Lyzia met Apple samen moeten werken. Want waar Apple de MPEG4 standaard hanteert (AAC) pusht Microsoft haar gesloten Windows Media 9 formaat. Nu nog tegen zachte voorwaarden, maar eenmaal gevestigd is iedereen afhankelijk van Microsoft's licensing beleid. En dat kennen we inmiddels….  Inmiddels is het aantal downloads van QuickTime 6 Player groter dan het aantal mensen dat Windows Media 9 content kan bekijken, dus we gaan een spannende tijd tegemoet!

Michel Kleistra

Vooralsnog heb ik vernomen dat Apple, met het produkt I-tunes, bijna geen geld hiermee verdient. Produkt wordt bijna tegen kostprijs weggezet. Sinds kort verkoopt Walmart ook muziek online voor 80 dollarcent.Die werken dus onder de kostprijs en met verlies.Op beide is het begrip loss-leader van toepassing.

Reinder Tienstra

Reactie op Michel Kleinstra:  Apple heeft verklaard marginaal aan de iTunes Store te verdienen, net genoeg om de investeringen en distributiekosten te dekken. Partijen die minder dan 99 dollarcent per track vragen draaien grote verliezen, want de platenmaatschappijen vragen iedere online store 60 dollarcent per track.  Maar in tegenstelling tot de concurrenten verdient Apple veel aan het ijzer: iPods, er zijn inmiddels 1,5 miljoen van verkocht met een winstmarge tussen 100 dollar en 200 dollar (!) per stuk. Dat is conservatief genomen 200.000.000 dollar winst, en dit is nog maar het begin…

Michel Kleistra

Dat bedoel ik nou met Loss Leader.

Reinder Tienstra

Michel, verklaar je nader, want er is m.i. bij Apple geen sprake van Loss, men hanteert een dubbel inkomstenmodel (winst met iPods) en draait met muziekverkoop quitte in het eerste jaar. Gezien de afschrijvingen en verwachte groei* zal de iTunes muziekverkoop goede winst op gaan leveren. Partijen die nu al onder de 99 cent per track duiken en inkomsten uit hardware missen moeten deep pockets hebben wil men overleven.  *Apple heeft nu 60% van de totale online muziekverkoop in handen, met de verkoop van 25 miljoen tracks. Het is aannemelijk dat dit marktaandeel door concurrentie de komende jaren zal terugzakken naar 40%, zeker niet minder want Apple heeft haar marketing goed op orde met bijvoorbeeld AOL en Pepsi als partners. Het totale marktvolume zal exponentieel toenemen van 45 miljoen tracks nu tot (conservatieve schatting) 500 miljoen tracks over 2 jaar.  Uitgaande van 99 cent min 60 cent royalties min 15 cent onkosten (24 cent winst per track, Apple streeft naar 28%) en een marktaandeel van 40% maakt Apple bij het totale marktvolume van 500 miljoen tracks een winst van 48 miljoen dollar aan muziekverkoop, plus met de verkoop van 2 miljoen iPods nog eens 200 miljoen dollar winst aan afspeelhardware, plus beperkte spinoff sales van Macintosh notebooks en desktop computers. Ik schat de totale inkomsten van Apple aan dit avontuur op 265 miljoen euro in 2005.  De versplinterde competitie zal in 2005 bij een marktaandeel van 15% met een prijs van 80 cent per track maar 3,75 miljoen dollar winst kunnen maken. Apple biedt partijen zoals AOL nu al white label diensten aan, met een kickbackfee per verkochte track. Dat zou wel eens interessanter kunnen zijn voor Europese online muziekshops dan de diensten van OD2 en Lyzia. Het maakt de platenmaatschappijen niet uit welke technologie (aac of wmv9) wordt gebruikt, zolang het maar met DRM beveiligd is en 60 cent per track wordt afgedragen.

Sjors78

Wat ik sowieso positief vind dat je een track gratis kan downloaden :-) En nu maar afwachten of de back catalog ook 99ct gaat kosten …

Michel Kleistra

Beste Reinder, Wegens vakantie een wat late reactie, mijn excuses. Lossleader is ook als je een kleine winstmarge bewerkstelligt maar alvorens we in een semantische oorlog beland raken zet ik toch wat vragen bij je berekening.Volgens mij is je kostenplaatje iets te opportuun neergezet en heb je mijn inziens de 15 cent onkosten te laag ingeschat.Normaal gesproken willen de c.c. bedrijven 25 cent voor de transactie en 2,5 % van omzet ontvangen.Hoe heb je de creditcardkosten berekend?

kane souleymann

hello
can i have a offer for 20 tonnes of milk powder
lait en poudre instant reengraissee matiere grasse vegetal min28\100,humidite max 3.5\100.emballage en sac de 25 kilo papier multiples double de polythylen de 25 kilo net.
thank you looking forward for your answer

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond