Deel dit artikel
-

Nederlandse Google Instant spin-off onbedoeld succes

Na de lancering van Google Instant wisten ontwikkelaars de techniek al snel naar hun hand te zetten. Onder deze groep ook het Nederlandse Listandplay dat, anderhalve week na de lancering, gemiddeld 1.500 dagelijkse unieke bezoekers trekt.

De instant zoektechnologie wordt inmiddels ingezet in mashups voor diensten als Google Maps en iTunes. Een van de eerste initiatieven was YouTube Instant waarvan de ontwikkelaar vrijwel direct een baan aangeboden kreeg bij de bewuste videosite.

Inmiddels heeft ook Jonathan Bouman zich gewaagd aan enkele projecten. Met Listandplay kunnen gebruikers direct (instant) een YouTube-speellijst maken. Tijdens het invullen van een zoekopdracht, verschijnen de passende videoclips in beeld. Met een druk op de knop kan een video aan een speellijst worden toegevoegd, waarna deze lijst vervolgens weer kan worden gedeeld op verschillende sociale netwerken.

Bouman: "De viral loopt aardig goed op het moment, Ik kan niet alles natrekken, maar in ieder geval zijn er platenmaatschappijen die hun artiesten er al mee pluggen." Listandplay bestaat iets meer dan een week en trekt inmiddels gemiddeld 1.500 unieke bezoekers per dag.

Bouman, die geneeskunde studeert, had enkele weken vrij en besloot iets met Google Instant te doen. Hij heeft voor Listandplay ook WikInstant en PMInstant gelanceerd, beide volgens hem geen technisch ingewikkeld verhaal. "PMInstant is een zoekmachine die de geneeskundige artikelen uit een normaliter trage database doorzoekt. Het wordt momenteel actief gebruikt binnen sommige onderzoeksafdelingen. Het is een kleine community, maar trekt toch gemiddeld nog zo’n 300 bezoekers per dag." Wikinstant, wat doet wat de naam al zegt, trekt gemiddeld zo’n 800 bezoekers per dag.

Aan Listandplay verdient Bouman geen geld. "Buma int natuurlijk geld bij radiosites op internet. Gelukkig ontdekte ik dat er een deal is met YouTube dat mensen ongestoord filmpjes mogen embedden, zolang het niet in commercieel verband gebeurt."

Maar geld verdienen is niet zijn einddoel. "Ik doe het om zelf nieuwe dingen te leren. Ik studeer geneeskunde, geen informatica. Ik moet al spelend leren om dit soort ontwikkelingen bij te houden."

Deel dit bericht

9 Reacties

Robert de aanbidder

Die Jonathan Bouman gaat er volgens mij wel komen. Heel goed concept dit!!

Tristan Droelsma

Leuk initiatief!

bernardvano

een waanzinnig goed idee !!!!!!! Tsja je moet het maar doen.

Eylard Wurpel

Ik heb het even getest met Blues Traveler en werkt echt prima. Meteen op Facebook gezet.

moneymaker-san francisco

Jammer dat zijn instelling is om er geen geld mee te verdienen. Dat is nu juist waarom vele initiatieven vanuit NL het grote podium niet halen. Okay zijn studie is medicijnen, maar wat is fout met gewoon goed geld verdienen en dan geen studiefinanciering behoeven? Als hij gaat voor geld dan komt er vanzelf een grote ondernemer die het oppakt en hem een leuke zak met geld geeft. Kan ie een auto, huis of wat dan ook mee kopen. Recent heeft iemand een gelijksoortig trucje gedaan in de VS en een link gestuurd naar de oprichter van Youtube en binnen een paar dagen had hij een job en geld.

Jonathan Bouman

@Moneymaker-San Francisco:Hoe zou jij met dit concept geld gaan verdienen? Advertenties vallen af vanwege de Buma Stemra. Stel jij zou investeren in dit concept, wat zou je willen dat er met je investering gebeurt, wat kan er bijvoorbeeld doorontwikkeld worden waardoor het voor jou als investeerder in waarde stijgt) Ben heel erg benieuwd naar je ideeen 🙂

henk

Wat een mooie & vooral handige site!Echt een klasbak die J.Bouman, kan niet anders dat ie veel groentes eet!

Sander

Niet echt bijzonder. Mist veel basisfunctionaliteit. En het concept "youtube/playlist" bestaat al jaren. Volgens mij is http://www.muziic.com/ de grootste op dat gebied. En 1500 bezoekers per dag is ook niet echt speciaal. Vraag me af waarom dit nieuws is.

Jonathan

@Sander: Er zijn een aantal, bewust genomen, fundamentele verschillen tussen ListAndPlay (LAP) en sites als Muziic:Op LAP heb je geen login/registratie nodig om lijsten te verspreiden, zoveel mogelijk is visueel gestuurd om afleiding te voorkomen (zeer waarschijnlijk doel je hier op met het missen van 'basisfunctionaliteit', titel gegevens zijn trouwens alsnog inzichtbaar door op 1e icoon linksboven te klikken), LAP is niet alleen gericht op muziek (er zijn al aardig wat playlists gemaakt die over totaal andere dingen gaan: colleges/docu/filmtrailers etc), LAP gebruikt het gehele scherm en niet een klein stuk (wat vele andere enkel doen om zich te conformeren aan de Youtube API regels), LAP maakt het zover ik kan zien als eerste mogelijk om een lijst binnen 30 seconden te maken en te verspreiden. Ben benieuwd naar je verdere feedback! Wat mis je precies?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond