Deel dit artikel
-

Nederlandse IT-uitgaven op laag pitje

De West-Europese IT-markt staat op het punt zich te herstellen, maar Nederland zal door de stagnerende economische groei daarbij achterlopen. Met name Zweden, Finland en Frankrijk hebben wel gunstige vooruitzichten. Volgens prognoses van onderzoeksbureau IDC zullen volgend jaar in heel Europa de IT-uitgaven stijgen naar 6,2 procent, tegenover 4,4 procent in 2002.

IDC merkt op dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen de groei van het bruto nationaal product (bnp) en de IT-uitgaven. Donderdag <a href="
http://www.cbs.nl/nl/publicaties/persberichten/2002/pb02n168.pdf” target=”_blank” class=”news-text”>maakte het CBS bekend dat de groei van het Nederlands bruto binnenlands product – het bnp plus het saldo van de uit het buitenland ontvangen primaire inkomens – het afgelopen eerste halfjaar slechts 0,2 procent bedroeg. Een groei van de economie van één procent de komende twee kwartalen wordt door deskundigen onwaarschijnlijk geacht. Dat heeft tot gevolg dat ook de IT-uitgaven nauwelijks zullen groeien.

De vooruitzichten voor een aantal andere EU-landen – minus het door een crisis getroffen Duitsland – zijn beter. Zo voorziet Zweden een economische groei van acht procent voor 2002 en Finland, Frankrijk en Italië één van zes procent, aldus IDC. Vooral deze landen zorgen ervoor dat dit jaar de IT-uitgaven in West-Europa gemiddeld met 4,4 procent zullen stijgen, tegenover 3,4 procent in 2001. Het onderzoeksbureau voorziet dat vanaf 2004 de topniveau's van 2000 weer worden gehaald.

IDC is naar eigen zeggen positief over de fundamenten en de lange-termijn vooruitzichten van de Europese IT-markt. "Het laagste punt werd bereikt in het vierde kwartaal van 2001 en de beginfase van het herstel is ingezet", aldus de onderzoekers. Binnen zes maanden zullen in veel Europese landen de IT-budgetten van bedrijven weer worden vergroot, meent IDC.

Ook in de VS is er weer sprake van voorzichtig optimisme, zo bleek eerder deze maand. Vooral middelgrote bedrijven lijken daar van plan hun budgetten te verhogen. Slechts twaalf procent van de Amerikaanse bedrijven is van plan in zijn IT-budgetten te snijden, eenvijfde wil meer uitgeven en de rest zal de budgetten in ieder geval niet verlagen. Met name de vraag naar server- en netwerk-hardware blijkt hoog. In juni werd het wat somberder Nederlandse sentiment al duidelijk in de Ernst & Young ICT Barometer. Daaruit kwam naar voren dat bijna niemand hier op korte termijn een structurele opleving verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond