Deel dit artikel
-

Nederlandse online advertentiemarkt zakt verder terug

De Nederlandse online advertentiemarkt is verder teruggezakt. Tussen maart en mei werd er in totaal voor 3,65 miljoen euro op internet geadverteerd, 53 procent minder dan in dezelfde periode van 2001. Dat blijkt uit onderzoek van bureau BBC De Media. Dat verwacht dat de trend "nog wel even zal duren".

John Dix, onderzoeker bij BBC De Media, durft geen reden te geven voor het verder inzakken van de Nederlandse online advertentiemarkt. Dix:"Het is droevig gesteld en ik kan helaas geen enkele indicatie geven wanneer er weer een stijgende lijn te zien is. Ik verwacht dat de trend nog wel even zal duren."

Afgezien van een korte opleving in november en december van 2001, vertonen de online reclamebestedingen sinds maart vorig een dalende lijn. In januari en februari van dit jaar werd er volgens BBC De Media voor 2,66 miljoen euro op internet geadverteerd. Dat was al bijna 36 procent minder dan in de eerste twee maanden van 2001.

Die daling heeft zich in in de daaropvolgende drie maanden verder verscherpt. In de maanden maart, april en mei van 2002 bedroegen de online reclamebestedingen 3,65 miljoen euro, een daling van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er nog voor 7,37 miljoen euro aan online advertenties werd uitgegeven. Volgens BBC De Media volgen de cijfers van de maanden na mei binnenkort.

Beste maand in 2001 was overigens maart. Toen werd er voor 2,77 miljoen euro op internet geadverteerd. Tot nu toe zijn januari en maart, met in beide maanden 1,47 miljoen euro, de bescheiden toppers van 2002. Voorlopig dieptepunt dit jaar was april, toen de bestedingen voor het eerst in lange tijd met 998.000 euro onder het miljoen euro zakten.

In heel 2001 was de Nederlandse online advertentiemarkt volgens BBC De Media nog goed voor 26,24 miljoen euro. Rekening houdend met de daling die vorig jaar na juni inzette en de opleving in november en december 2001, zullen de online reclamebestedingen dit jaar waarschijnlijk niet boven de 16 miljoen euro uitkomen, zo leert een kleine rekensom van Emerce.

Deel dit bericht

8 Reacties

Mark

Wat bedoelt het bureau exact met 'adverteren op Internet'? Hoort e-mailmarketing daarbij? Of de nog steeds in aantal groeiende affiliate programs als Tradedoubler en TestNet? En hoe groot is de markt voor online sponsoring wel niet? Waar haalt het bureau uberhaupt zijn gegevens vandaan? Advertentie-inkoop gebeurt lang niet altijd via media-bureaus of jongens als WebAds. Hoe heeft BBC de Media de grote aantallen onderlinge transacties geregistreerd tussen middelgrote websites en adverteerders? Ik ben bang dat met 'online advertenties' in dit artikel slechts de standaard banners en pop-ups bedoeld worden. Een erg zwart-witte interpretatie van een markt die nog volop in ontwikkeling is.

Jan Gerritsen

Ik ben toch zeer benieuwd hoe de BBC tot haar bevindingen komt. John Dix "durft geen reden te geven voor het verder inzakken van de Nederlandse online advertentiemarkt". Ik wel: Geen enkele exploitant levert op dit moment omzetcijfers aan BBC, daarom alleen al is sprake van een afname.

Bart

Overal is een terugval te merken. Maar goed het draait ook niet meer om CPM prijzen enz. De meeste sites zijn al lang naar het sale cq lead systeem gestapt. Wie dat niet wil doen heeft inderdaad grote kans dat ze op dit moment weinig verdienen. Tja, eigen schuld zou ik bijna zeggen. Want er is zeker wel budget bij adverteerders, alleen ze willen er meer voor terug zien dan 'branding'.

John Dix

Jan Gerritsen beweert dat "er geen enkele exploitant informatie bij BBC aanlevert". Interessante uitspraak voor iemand die niet bij ons werkt. Ik kan u verzekeren dat wij wel degelijk de cijfers van de internetexploitanten hebben ontvangen, anders zouden wij geen cijfers vrijgeven. Zijn conclusie lijkt mij dus nogal ongenuanceerd.

Jan Gerritsen

Anderhalve maand geleden is een brief aan de exploitanten gestuurd waarin wordt vermeld dat BBC géén omzetcijfers naar buiten kan brengen. Reden hiervoor is dat te weinig exploitanten hun cijfers aan het BBC melden. Om dit te weten hoef ik dus niet bij het BBC te werken.

arthur plaggen

Jan Gerritsen spreekt wel vaker alsof hij de waarheid in pacht heeft op dit forum. Waar hij deze autoriteit vandaan haalt is mij een groot raadsel. De BBC cijfers zijn niet voor honderd procent betrouwbaar, maar geven wel een goede indicatie van hoe het met de markt gaat.

Ed Mat

John Dix: "Ik kan u verzekeren dat wij wel degelijk de cijfers van de internetexploitanten hebben ontvangen" Beste John Dix, en anderen, BBC leeft bij de gratie van de nogal vrijblijvende verstrekking. Mij is niet bekend dat jullie werken met een accountantsverklaring, evenmin is bekend of jullie 100% van de markt bestrijken. Dus wat is jullie exploitanten data waard? Ik verklap het maar: wat jullie publiceren is een indicatie; niet meer, eerder minder.

Jan Gerritsen

Het gaat er volgens mij niet om 'autoriteit' in pacht te hebben alvorens je mag reageren op artikelen. In dit geval is mijn kennis toereikend om aan te geven dat de omzetcijfers van het BBC op het gebied van de online advertentie markt puur indicatief zijn. Ik hoef niet bij het BBC te werken om te weten dat de exploitanten geen cijfers aanleveren. Getuige een schrijven, van om en nabij de 2 maanden geleden, waarin het BBC duidelijk aangeeft geen cijfers naar buiten te kunnen brengen juist om de doodeenvoudige reden dat geen cijfers worden aangeleverd door exploitanten. Dus ja ik zit aan de kant van de exploitant. Kom dan niet met een simpele opmerking als "Interessante uitspraak voor iemand die niet bij ons werkt" NBHet neemt niet weg dat de online advertentiemarkt nog steeds in een impasse zit 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond