Deel dit artikel
-

Nederlandse startup print je persoonlijke infraroodposter

Het Nederlandse Invroheat trok al eerder de aandacht met muurposters die een slaap- of studiekamer kunnen verwarmen. Vanaf januari wordt daar via internet printing-on-demand aan toegevoegd. De superdunne panelen kunnen geheel gepersonaliseerd worden.

Invroheat van ondernemer Bastiaan Roest levert al enige tijd oprolbare heaters. Deze kunnen als een poster aan de muur worden gehangen als alternatief voor een straalkachel of klassieke infraroodkachel. Een grote kamer verwarmen gaat op deze manier niet, maar een kleine slaap- of werkkamer lukt nog wel. De capaciteit van 400 watt is voldoende om vijftien vierkante meter in korte tijd op te warmen.

De basistechniek bestaat op zich al vijftig jaar. Die is door de Russen ontwikkeld voor de Spoetnik. Warmte ontstaat doordat carbonkristallen met elkaar botsen als er elektriciteit op wordt gezet. Dat zorgt voor infraroodstraling.

“De snelle opwarming in infrarood heeft voordelen,” zegt Roest tegen Emerce. “Als je de verwarming aanzet in de studiekamer duurt het enige tijd voordat de ruimte voldoende warm is. Tegen die tijd ben je misschien al klaar met wat je wilde doen.”

Om de veiligheid te waarborgen is ruim twee jaar geïnvesteerd om alle benodigde certificaten van SGS (een specialist op het gebied van inspectie, controle en certificering) te verkrijgen. De verwarming is voorzien van overhittingsthermostaat en een timer. Op basis van deze certificering levert Invroheat inmiddels ook aan klanten in de VS en Canada.

In mei was Roest met zijn heater te zien in de Nederlandse versie van het televisieprogramma Dragons’ Den. Hij kreeg toen een investering van 1 miljoen euro aangeboden, het hoogste bedrag ooit in de 19 jaar dat het programma uitgezonden wordt. Onderhandelingen over de financiering zijn nog gaande.

Ten tijde van de uitzending werd Roest gevraagd of het mogelijk was om de posters te personaliseren. Dat kon toen alleen in grote oplages.

Maar nu kunnen consumenten via internet eigengemaakte posters uploaden (waaronder familiefoto’s) die in Duitsland on demand bij Neschen Coating op een speciaal hittebestendig folie worden gedrukt en in Breda op een vast paneel worden aangebracht. Is de afbeelding naar verloop van tijd niet meer actueel of wil je wat anders, dan kun je de folie zelf vervangen door een nieuwe afdruk. De oprolbare heaters blijven gewoon te koop, maar kunnen niet gepersonaliseerd worden.

Binnen enkele weken kunnen op een nog aan te passen website de eerste panelen worden besteld en foto’s worden geupload voor een introductieprijs van 99 euro.

Roest kwam vijftien jaar geleden in het nieuws met zijn Explore Vision Group, die toen Europa’s grootste LED-scherm op het Amsterdamse Rembrandtplein exploiteerde. Het scherm hangt nog steeds aan de gevel van discotheek Escape.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

van Heuvel

Nooit verwacht dat de technologie met zulke ontwikkelingen komen. Dit lijkt veel op iets uit een Sci-fi film. Ik vind het een goed initiatief om warmte op deze manier te verspreiden. Ik zal deze blog met mijn kinderen delen, zodat ze ook zo een poster aanschaffen voor hun kamer. Dank je voor het delen. Anders had ik het nooit geweten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond