Deel dit artikel
-

29 Nederlandse startups op Mobile World Congress in Barcelona

Het Mobile World Congress in Barcelona, dat vanochtend de deuren opent, lijkt de horizon te verbreden. Van blockchain tot zelfrijdende auto’s en slimme steden, ongeveer elk onderwerp krijgt aandacht op de beursvloer en tijdens congressen. Nederland is dit jaar extra vertegenwoordigd.

Op het Holland Pavilion zijn niet minder dan 29 Nederlandse startups vertegenwoordigd. Elke dag wordt een Startup of the Day een podium geboden. Op maandag wordt Roader in het zonnetje gezet, maker van een Time Machine camera die momenten uit het verleden vastlegt. PrintAgora kondigt dinsdag de slimme stoeptegel aan, en op woensdag toont Fairphone (duurzame telefoons) zijn nieuwste toestel.

In het paviljoen staan verder Closing the Loop, Sowifi, Maxcode, Gigstarter, SwipeGuide, DocWolves, MiniBrew, Vatfree, BUXX.company, Noord Zuid Architectuur, Travis de Translator, Fuelling, Tom Kabinet, Liquix en Oddessey Solutions.

Op maandag 27 februari om 17:30 zal het Holland Pavilion officieel worden geopend (Hal 6, stand 6M8) door KPN topman Eelco Blok.

Van die startups maken er maar weinig mobieltjes. Mobiele telefoons zijn op de beursvloer volop te vinden, maar ze domineren de beurs allang niet meer. Wat je met het toestel kunt doen is belangrijker dan de hardware zelf. Want die lijkt steeds meer op elkaar.

Een van de belangrijkste thema’s dit jaar is Internet of Things (IoT), maar de opmars van chatbots zal volgens analistenbureau Ovum minstens evenveel aandacht krijgen. Net als het begrip smart living , waaronder alles wordt verstaan dat ons huis betreft, van energie monitoring tot slimme auto’s en koelkasten. Waarmee het Mobile World Congress steeds meer opschuift richting technologiebeurzen als IFA of CeBIT.

Traditioneel gebruikten de mobieltjesmakers de zondag om nieuwe toestellen aan de pers te tonen, niet alleen mobieltjes, maar tegenwoordig ook VR brillen en slimme horloges. Zaterdagavond lanceerden BlackBerry en de Chinese smartphonefabrikant TCL de BlackBerry DTEK70, het eerste BlackBerry toestel sinds de BlackBerry Priv met een volledig qwerty toetsenbord. Ook Nokia lijkt een comeback te maken met maar meteen drie smartphones.

Samsung had in vergelijking met voorgaande jaren een kleiner evenement georganiseerd om zijn producten te lanceren. Daar zat dit keer geen nieuwe Samsung Galaxy bij. Die komt naar verluidt pas in april op de markt. Wel verraste Samsung met een Galaxy Book, een tablet die op Windows draait.

Samsung demonstreert deze week meer dan tablets. Er zijn demonstraties van mmWave 5G Fixed Wireless Access (FWA) met een maximale datasnelheid van 4 Gbps. Of van latentievrije video-analyse in de Mobile Edge Cloud. Zondag onthulde Samsung een complete  portfolio 5G-netwerkproducten, waaronder apparaten voor vaste draadloze netwerkconnecties, een 5G Radio Base Station (5G toegangsunit) en Next Generation Core Network infrastructuur.

Het Mobile World Congress verwacht 110.000 bezoekers. Evenals vorig jaar wordt ook het oude Fira Montjuïc weer in gebruik genomen voor congressen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel de Ruiter - PrintAgora

Slimme steden hebben slimme stenen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond