Deel dit artikel
-

‘Nederlandse telco’s discrimineren voip-spelers’

“Nederlandse telecomaanbieders laten kansen op omzetgroei liggen door Skype niet voor te installeren op telefoons. Bovendien, door een voip-dienst gratis te maken, trek je nieuwe klanten aan”, aldus Russ Shaw, general manager Mobile and EMEA operations bij Skype die zich afvraagt waarom in Nederland ‘telco’s voip-spelers discrimineren’.

Telecomaanbieders zien Skype nog vaak als een bedreiging. "Terwijl wij de mogelijkheden voor partnerships onder de aandacht willen brengen". Laat Shaw aan Emerce weten.

Operators in Nederland staan het gebruik van voip-diensten toe bij een internetabonnement en een extra betaling per gebelde minuten met bijvoorbeeld Skype. Klanten zonder een internetabonnement kunnen voor een bepaald bedrag een afgemeten tijd voip gebruiken. Klanten van KPN kunnen voor een smartphone een abonnement afsluiten dat eigenlijk is bedoeld voor mobiel internet op de laptop. Hierin is het gebruik van Skype wel toegestaan.

Volgens Shaw is dat ‘fundamenteel verkeerd’. "Daar is Skype het absoluut niet mee eens. We willen aandringen bij de Nederlandse operators om dat model te herzien." Volgens hem is het geen excuus dat Skype een belasting zou zijn voor het dataverkeer op het mobiele netwerk. "YouTube trekt veel meer data dan Skype." Telecomaanbieders zijn voornamelijk bevreesd dat de lucratieve belminuten leiden onder het gebruik van een externe voip-dienst.

Shaw beweert uiteraard dat telecomaanbieders juist kunnen winnen aan de installatie van Skype op mobieltjes. Dat is dan ook de strategie die zijn bedrijf inzet om Skype te verspreiden. "Klanten die Skype op de mobiel kunnen gebruiken zijn juist winstgevender. Ze plegen telefoontjes via Skype, maar zijn ook actief met andere voice-gesprekken."

In Nederland zijn er nog geen plannen voor een samenwerking tussen Skype en een telecomaanbieder. Maar Shaw ziet dit het liefst zo snel mogelijk veranderen. Vandaar waarschijnlijk zijn drang om de boodschap naar buiten te brengen dat Skype telecomoperators extra omzet zou kunnen opleveren.

Shaw: "We willen Skype op zoveel mogelijk mobiele telefoons hebben." In het Verenigd Koninkrijk sloot Skype een deal met telecomaanbieder 3.  Shaw: "Daar bleken Skype-gebruikers 20 procent meer op te brengen dan de bellers die Skype niet gebruikten. Het zijn actieve bellers." Bij 3 is Skype voorgeïnstalleerd op bepaalde telefoons. Telefoontjes van Skype naar andere Skype-gebruikers zijn gratis. Eerder sloot Skype ook een soortgelijke overeenkomst met Verizon.

Volgens Shaw kunnen telecomaanbieders hiermee een nieuwe propositie neerzetten. "De mobiele markt is verzadigd. Je moet nieuwe klanten aantrekken of huidige klanten overhalen meer op hun mobiele telefoon te doen om de omzet te vergroten."

Naast samenwerkingen met telecomaanbieders, probeert Skype het product te slijten bij de telefoonfabrikanten zoals het bijvoorbeeld met Nokia doet. En daarnaast moet er op termijn een nieuwe applicatie beschikbaar komen via de verschillende online app-winkels. Het bedrijf trok in maart nog de applicaties voor Windows Mobile en het Java-platform terug omdat het, volgens eigen zeggen, de gebruikservaring wilde verbeteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond