Deel dit artikel
-

Nederlandse mobiele telecommarkt krimpt

Nederlandse telecomaanbieders zien hun omzetten uit het mobiele verkeer dit jaar scherp afnemen. In het derde kwartaal zou het gaan om 1,36 miljard euro, zes procent minder dan vorig jaar. Dat meldt Telecompaper. Volgens de marktonderzoeker komt dat doordat er veel minder aan spraak wordt verdiend.

Over het gehele jaar houdt Telecompaper met een daling van 6 procent naar 5,5 miljard dollar en die negatieve groei houdt nog jaren aan, tot 5,1 miljard euro in 2017. Dataverkeer gaat het verlies aan spraakverkeer niet compenseren. Andere invloeden zijn de opkomst van OTT-diensten (over the top, zoals Netflix), WiFi en de  moeizame economische ontwikkeling. Data en SMS zijn samen goed voor 42,1 procent van de mobiele omzet.

Het aantal actieve simkaarten (inclusief MVNO’s) daalde met 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar tot een totaal van 20,3 miljoen. Het marktaandeel van KPN groeide licht tot 47,7 procent, voornamelijk als gevolg van de migratie van klanten van MVNO Lycamobile van Vodafone. Vodafone’s marktaandeel daalde daardoor naar 26,6 procent, terwijl T-Mobile stabiel op 25,7 procent bleef.

Toezichthouder ACM maakte vandaag bekend dat het te weinig bewijs heeft gevonden voor het maken van onderlinge prijsafspraken. KPN, T-Mobile en Vodafone moeten wel beloven dat ze voorgenomen prijsverhogingen niet meer informeel of publiekelijk zullen delen op congressen, beurzen of via de pers. ACM heeft geconstateerd dat publieke uitlatingen van partijen over toekomstig marktgedrag mogelijk mededingingsrisico’s opleveren. ‘ACM zal er nauwlettend op toezien dat de mobiele aanbieders de gedane toezeggingen nakomen.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Hendriks

Het ook niet zo gek dat er een daling is we versturen geen sms berichten meer bellen weinig. We willen elkaar op alle manieren bereiken en in contact staan met elkaar. Hier hoort heel veel data verbruik bij en geen bellen of sms meer. En daar bij is het er ook niet voordeliger op geworden. De prijzen van een abonnement zijn heel erg hoog. De keuze voor een sim only is dan ook snel gemaakt.

Jaap

We kunnen allemaal vele malen meer dan 10 jaar geleden (het is feitelijk onvergelijkbaar) en toch betaal ik nu minder dan toen. Toen betaalde ik te veel. Nu te weinig. Maar zolang zij praktisch onbeperkt mobiel internet voor 5 euro aanbieden, zal ik daar gebruik van maken. En ik krijg 4G er nu gewoon gratis bij. Top natuurlijk, maar bedrijfseconomisch is dat m.i. twijfelachtig. En áls het scheef zit, zullen we als consumenten hier, linksom of rechtsom, uiteindelijk toch de prijs voor betalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond