Deel dit artikel
-

Nederlandse vinding meet ‘levende vinger’

Een Nederlands bedrijf onder leiding van miljonair Klaas Zwart heeft een biometrisch authenticatiesysteem ontwikkeld, dat het klonen van vingerafdrukken zoals onlangs gedemonstreerd op de nieuwe iPhone 5S onmogelijk maakt. De vingerafdrukscanner met aan de hand van UV-sensoren, infraroodsensoren en temperatuursensoren onder meer de bloedcirculatie, lichaamstemperatuur en zuurgraad van de vinger.

In september demonstreerde de Duitse hackersorganisatie Chaos Computer Club hoe men de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s kon omzeilen via een foto van een vingerafdruk. Daar kwam nog wel heel wat bij kijken, maar helemaal onmogelijk is het niet.

Met de door Zwart ontwikkelde technologie zou dat niet meer moeten kunnen, ook niet met een dode vinger. Primary-Net trok eerder al eerder de aandacht, toen nog onder de noemer Hanscan, met een vingerafdruk betaalsysteem dat op de campus van de universiteit van South Dakota werd gedemonstreerd. Een student die boodschappen wilde betalen, moest zijn vinger op een apparaatje leggen dat controleerde of er hemoglobine aanwezig is. Er moet dus bloed door de vinger stromen.

Vorige week werd de technologie gedemonstreerd in het Science Museum in Londen. Daar werden twee apparaten getoond: de Nexus SmartPay voor betalingen en een vingerscanner Primary Pass voor uiteenlopende toepassingen, zoals het online uitwisselen van (al dan niet geheime) documenten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat met deze technologie paspoorten, creditcards en contant geld vervangen worden. Bescheiden was initiatiefnemer Klaas Zwart dan ook niet. Het meest revolutionaire beveiligingssysteem sinds de uitvinding van het internet, noemt hij het.

De Friese zakenman (1951) is geen onbekende. Zijn vermogen wordt door Quote op ruim honderd miljoen geschat. Dat geld is vooral verdiend in de offshore business. Zwart ontwikkelde ook een eigen auto Ascai, en beschikt over een enorme collectie auto’s, naast een eigen racecircuit in Spanje. Er zou dertig miljoen dollar in het nieuwe project zijn geïnvesteerd.

Met een niet nader genoemde Amerikaanse bank wordt een test uitgevoerd. Voorlopig zijn er geen projecten buiten de VS gepland. Wanneer de apparaten beschikbaar zullen komen is niet bekend. De scanner zou niet al te duur moeten worden, ongeveer vier euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond